Zijn compotes goed voor je?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Compotes, lekker en licht, zijn een caloriearm, vezelrijk, vitaminerijk en praktisch dessert.
Of het nu voor de kinderen is of als tussendoortje voor de volwassenen, compotes zijn praktisch: je kunt ze overal mee naartoe nemen, je hoeft het fruit niet te schillen en je hoeft niet overal kruimels achter te laten…
Praktisch, maar zijn ze ook gezond?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is compote?

Een compote is gemengd gekookt fruit en bevat dus vezels, fructose (een suiker die van nature in fruit zit), vitaminen (vooral vitamine C) en mineralen.

Compote helpt bijvoorbeeld bij de darmtransit.

En, of het nu biologisch of conventioneel is, compote voldoet aan strenge regels en mag geen conserveringsmiddelen, kleurstoffen of kunstmatige smaakstoffen bevatten.

Kunnen ze fruit vervangen?

Vers fruit levert ook vezels, fructose, vitamine C en mineralen, daarom raden we aan om 2 tot 3 stuks per dag te eten.

Maar helaas bevat compote veel meer suiker dan fruit, en dat is het probleem! En geen natuurlijke suiker, maar suiker die door fabrikanten is toegevoegd om smaken te accentueren of andere te maskeren.

En ze bevatten minder vitaminen, omdat deze gedeeltelijk vernietigd worden door het koken (gelukkig voegen sommige fabrikanten ascorbinezuur toe, wat eigenlijk vitamine C is).

Vezels, die van nature in fruit zitten, zijn ook minder aanwezig in compotes, omdat ze de neiging hebben hun eigenschappen te verliezen als ze gekookt en/of gemengd worden. Bovendien kauwen we niet omdat de textuur gemengd is, waardoor een compote minder vult en we er dus meer van eten!

compote de pomme dans un contenant en verre

Hoe zit het met vruchtenmoes? Wat is het verschil?

Vruchtenmoes” is alleen gepureerd fruit, zonder andere toevoegingen! In feite is het het equivalent van “compotes zonder toegevoegde suiker”.

Het is gekookt fruit dat wordt gemengd en dat is het! Met de mogelijke toevoeging van ascorbinezuur, oftewel vitamine C.

Tip: Je kunt ook compotes voor baby’s kopen – die hebben vast geen toegevoegde suiker!

Is compote met weinig suiker beter dan “normale” compote?

Als je ‘compote’ ziet staan zonder iets anders, betekent dit dat er fruit in zit, maar ook toegevoegde suiker.

En als er ‘magere’ staat, betekent het dat de compote 30% minder suiker bevat dan traditionele compotes van hetzelfde merk, maar er zit een addertje onder het gras!

Ja, er zit een addertje onder het gras! Je kunt compote met verlaagd vetgehalte krijgen die meer suiker bevat dan een compote zonder verlaagd vetgehalte!

 1. Kortom, je kunt het beste vruchtenmoes of compote zonder toegevoegde suiker gebruiken en, nog beter, je eigen compote maken!
 2. Zelfgemaakte compotes met verse seizoensproducten zijn kinderspel om te maken en veel voordeliger.

Het enige wat je hoeft te doen is je fruit kiezen (van bijna elk fruit kun je compote maken).Doe ze in een steelpan met water (niet te veel), laat het op een zacht vuurtje koken tot het fruit zacht wordt, pureer het dan bijvoorbeeld met een vork of aardappelstamper (vermijd het gebruik van een blender, die heeft de neiging om alles meedogenloos te pletten), en het enige wat je nog moet doen is gekoeld serveren!

Als je wilt, kun je je compote op smaak brengen met citroenschil, vanille of kaneel.

Je kunt je zelfgemaakte compote naar eigen smaak personaliseren en ze zijn twee of drie dagen houdbaar in de koelkast, dus zorg ervoor dat je kinderen ervan genieten en trakteer jezelf… natuurlijk!

Tip: schil een deel van je fruit niet voordat je het fijnmaakt. Vergeet niet dat alle vitaminen en mineralen in de schil zitten!

lot de pommes

Zijn kalebascompotes net zo lekker als compotes uit potten?

Kalebascompotes zijn praktisch, daar valt niets over te zeggen:

 • Je kunt een compote snel doorslikken met een lepel, maar met een kalebas duurt het maar 2 seconden! Je hebt niet eens de tijd om ervan te genieten!
 • Compote wordt vaak verkeerd gebruikt als snack.
  Mijn advies is om geen vruchtensap toe te voegen, want dan gaat je fructosemeter door het dak – weliswaar een natuurlijke vruchtensuiker, maar toch een suiker die bij overmaat wordt omgezet in vet in je lichaam (triglyceriden).
 • En als het op het milieu aankomt, met al dat plastic, is het echt niet zo geweldig…

Om af te sluiten: qua calorieën is het natuurlijk beter om een klein potje compote te eten dan een plak chocoladetaart, maar voor je gezondheid en je figuur moet je oppassen dat je niet overdrijft alleen omdat het fruit is.

SAMENVATTEND:

 • Compotes zijn minder kalmerend dan fruit en zijn zoet.
 • Kies vruchtenmoes en compote zonder toegevoegde suiker.
 • Pas op voor de val van de suikerarme compote!
 • Aarzel niet om je eigen compote te maken