Linde spinthout

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Het is moeilijk om natuurlijke preparaten te vinden in de apotheek. Maar al te vaak laten we het veld breed open voor de grote farmaceutische concerns als het gaat om het produceren van medicijnen of producten om ons te helpen afvallen. Als je echter afziet van natuurlijke producten, kan dat soms leiden tot problemen met bijwerkingen en ongewenste neveneffecten. Maar als je bij de samenstelling van een medicijn natuurlijke, organische ingrediënten gebruikt, zijn de effecten perfect onder controle. Zo heeft lindehout zich keer op keer bewezen in afslankkuren.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is lindehout?

Spinthout is een deel van de lindeboom, levend weefsel net als de bladeren en de vrucht. In dit deel van de boom circuleert het ruwe sap. Het is dus een geïnnerveerd deel dat een enorme hoeveelheid mineralen en materialen vervoert die nodig zijn voor de groei van de boom. En dat maakt dit deel zo interessant om te consumeren, dankzij de buitengewone samenstelling.

Lindenhout wordt op traditionele wijze geoogst, met respect voor de natuur.

Maar als we het over linde hebben, hebben we het over de soort uit de Roussillon, want die gebruiken we om het spinthout te extraheren, de tilia sylvestris. Alleen deze soort heeft therapeutische eigenschappen.

Het spinthout is het zachte deel van de boom. In dit geval de linde. Dit is het lichte hout net onder de bast. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich het kernhout, in het midden van de stam. De twee zijn gemakkelijk te onderscheiden. Het spinthout is licht en zacht. Het kernhout is donkerder en harder. Terwijl het sap opstijgt, wordt het spinthout geladen met water uit de grond en transporteert het de mineralen die essentieel zijn voor de groei van de bomen, die vaak enkele honderden jaren oud zijn.

Lindenhout wordt geacht een aantal deugden te hebben. Dit zijn onder andere de drainerende, vochtafdrijvende en afslankende eigenschappen, die je kunnen helpen gewicht te verliezen dankzij organisch gebruik. Het werkt ook krampstillend, om de maag te kalmeren bij pijn of problemen met de spijsvertering.

Niet alle bomen produceren spinthout

Zoals hierboven vermeld, kan alleen van lindebomen uit de Roussillon spint met therapeutische eigenschappen worden gewonnen – eigenschappen die onlosmakelijk verbonden zijn met de kwaliteit van het water in de regio, die ook bekend staat om zijn kuuroorden. Maar dat is nog niet alles!

In feite kan slechts een klein deel van de aangeplante bomen worden gekapt om het spinthout te extraheren.

Allereerst moet de boom een bepaalde rijpheidhebben bereikt, dus de stam moet minstens 25 jaar oud zijn. Naast de stam kunnen ook de andere grote takken worden gebruikt om spinthout te verwijderen. Kleinere takken zijn nutteloos, omdat ze niet voldoende rijk spinthout bevatten. Bovendien moet je de bomen zorgvuldig kiezen, want ze worden gekapt. Elke fout zal resulteren in 25 jaar groeiverlies. Ook als de boom geïnfecteerd raakt of gaat rotten, is hij niet meer bruikbaar…

Ten tweede kan er maar gedurende een korte periode van het jaar geoogst worden. Je moet wachten tot begin juni, wanneer het sap begint te stijgen, en dan is er een periode van 6 tot 8 weken waarin de bomen kunnen worden omgezaagd, ontschorst en de plakken in de open lucht in de zon kunnen drogen.

Het voordeel van deze periode is dat de boom volledig wakker is en een enorme hoeveelheid sap produceert. Zoveel zelfs dat het hout er na het zagen uitziet alsof het nat is.

Hoe maak je een linde spinthoutpreparaat?

Er is niets ingewikkelds aan. Natuurlijk zijn er vele manieren om een afkooksel te bereiden, afhankelijk van of je een purist bent of een meer pragmatische aanpak hebt; of je de tijd neemt om te brouwen of op zoek bent naar een snelle, onmiddellijke oplossing.

Om een echt afkooksel op basis van lindebloesemsap te maken, moet je ongeveer 40 gram stokjes in een liter koud water doen. Het mengsel moet dan ongeveer twintig minutenzachtjes worden verwarmd. Een echte purist zal zeggen dat je de pan niet moet afdekken, zodat de waterdamp kan ontsnappen. Aan het einde van het koken mag er nog maar 2/3 van het mengsel in de pan zitten en moet het overdag opgedronken worden. Dit afkooksel kan niet enkele dagen in de koelkast bewaard worden.

Niet iedereen heeft de tijd om zelf een afkooksel van lindehout te maken. Voor deze mensen zijn verschillende fabrikanten erin geslaagd om ampullen te ontwikkelen met een kant-en-klare oplossing. Je hoeft het alleen maar in te nemen alsof je een vitamineampul drinkt. Hier is het niet echt een afslankdrank bereid door middel van infusie, maar eerder een koud geëxtraheerd concentraat.

Het is gemakkelijk om een afkooksel van lindehout te bereiden, maar je moet het wel overdag drinken.

Welke deugden worden toegeschreven aan lindehout?

Lindehout maakte vroeger deel uit van grootmoeders uitgebreide assortiment remedies. Het werd beschouwd als een volwaardige remedie, die het gebruik ervan in veel situaties rechtvaardigde. Er was zelfs een tijd dat de aankoop van lindehout werd vergoed door de sociale zekerheid. Tegenwoordig is dat natuurlijk niet meer het geval.

Een werking op de lever

Afkooksels van deze boom bevatten stoffen die een effect hebben op de lever. De lever wordt gestimuleerd. En stimulatie betekent een betere stofwisseling. Dit staat bekend als een depuratieve werking.

Bepaalde periodes van het jaar zijn berucht om het verstoppen van de lever. Bijvoorbeeld de feestdagen, Pasen enzovoort. In deze periodes eten we veel en raakt de lever verstopt. Omdat de lever een orgaan is waar het bloed doorheen stroomt en dat fungeert als filter, raakt hij verstopt met onzuiverheden en gifstoffen die het lichaam heeft binnengekregen.

Door lindehout te consumeren kan de lever meer sappen produceren en alle afvalstoffen beter afvoeren. De tijd die nodig is om het lichaam te reinigen varieert, maar een kuur van ongeveer tien dagen wordt vaak noodzakelijk geacht voor een algeheel afslankend effect.

Werking op de nieren

Lindehout heeft ook een drainerende werking op de nieren. Zoals veel kruidenthee stimuleert het de afvoer van lichaamsvloeistoffen. En dat is ook hier het geval.

De nieren hebben de neiging om slecht te functioneren als we niet goed hydrateren, omdat de hoeveelheid vocht in het lichaam helpt om het bloed te verdunnen en ook om afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen in de vorm van urine. Als het lichaam echter uitgedroogd is, hebben deze onzuiverheden de neiging om neer te slaan en kleine stenen te vormen. Deze staan bekend als nierstenen.

Tegenwoordig is de eenvoudigste methode een ziekenhuisoperatie waarbij ultrasoon geluid wordt gebruikt om de stenen te breken. Saphout werkt vooral op dit punt en lost urinezuur op. Dit zuur ligt aan de basis van nierstenen en jicht.

Werking op andere inwendige organen

Behalve op de lever en de nieren werkt lindenhout ook op andere organen van het spijsverteringsstelsel.

De activiteit van de blaas wordt beter gereguleerd. Dit betekent dat de blaas gal produceert volgens de behoeften van het lichaam en aan de behoeften voldoet. Dit is niet altijd het geval wanneer het lichaam te vet, te rijk of te veel alcohol binnenkrijgt. In dergelijke gevallen verloopt de spijsvertering moeizaam, wat wordt verholpen door een kuur van lindehout.

Het is ook vermeldenswaard dat de darmen beter werken tijdens en na deze afkookkuur.

Ten slotte heeft lindehout een onmiskenbaar voordeel voor mensen die last hebben van vochtophoping. Het draineert het lichaam en voorkomt dat de cellen te veel water vasthouden.

Lindehout wordt geoogst aan de voet van de Canigou berg.

Krampstillende werking

Als we het over krampstillend hebben, moeten we begrijpen dat het vooral op gladde spieren werkt. Dit zijn de spieren die langs de binnenkant van de organen lopen. We moeten ze dus onderscheiden van skeletspieren, de spieren die zichtbaar zijn: biceps, ischios, gluteus maximus, enz.

Gladde spieren zijn de spieren die niet zichtbaar zijn. Ze omvatten alle organen die moeten samentrekken, met andere woorden bijna alle organen. Ze zijn te vinden in de maag, darmen, galblaas, blaas enzovoort. Dit zijn holle organen (maag, blaas) of buisvormige organen (darmen) die van nature samentrekken om te functioneren.

In feite functioneren ze onbewust. Niemand voelt deze spieren werken. Dit wordt allemaal geregeld door het autonome (of viscerale) zenuwstelsel, dat alles regelt wat niet vrijwillig is.

Deze spieren verkrampen soms ook. Dit zijn inwendige pijnen die moeilijk te verhelpen zijn omdat ze niet gemasseerd kunnen worden. In deze gevallen is een afkooksel van lindehout perfect, omdat het direct inwerkt op de pijn en deze vermindert. Dit staat bekend als een krampstillend middel. Dit effect wordt veroorzaakt door een van de stoffen in het spinthout: phloroglucinol.


Zijn er gevaren verbonden aan het consumeren van lindehout?

Spinthout is onderdeel van de lindeboom en is als zodanig volledig natuurlijk. Als het als afkooksel wordt gedronken, is het nog lichter verteerbaar en vriendelijker voor het lichaam. Omdat het echter een gerichte werking op de lever heeft, kunnen mensen met leverproblemen problemen ondervinden.

Dit geldt vooral voor mensen die lijden aan leverkoliek. Het inslikken van een aftreksel van spinthout kan een kleine crisis veroorzaken.

Afgezien van dit specifieke geval zijn er geen contra-indicaties voor het gebruik van lindehout.

Waar kan ik lindehout kopen?

Het is een ongebruikelijk product, maar dat betekent niet dat het zeldzaam is. En als je op zoek bent naar een kwaliteitsproduct, is het essentieel om Frans te kopen. Er zijn namaakproducten in de dieet- en afslanksupplementenafdeling uit andere delen van de wereld, maar dat zijn bleke kopieën van die van ons, waar een enkele familie deze voorouderlijke knowhow nog met de hand maakt.

Vergeet dus de supermarkten en algemene hypermarkten als je iets wilt kopen. Ga in plaats daarvan naar een kruidendokter of een biologische winkel.

Tot slot zijn er ook mogelijkheden om via internet te winkelen, maar die zijn er relatief weinig. En er zijn genoeg fysieke verkopers die ook goed advies geven over de bereiding en het gebruik.

Lindehout heeft afslankende eigenschappen dankzij de drainerende eigenschappen

Bestaat er wetenschappelijk advies over lindehout?

De grote farmaceutische bedrijven hebben altijd de natuur geobserveerd voordat ze medicijnen produceerden. Het is daarom zeker dat ze het spinthout onder de microscoop hebben bestudeerd om de actieve bestanddelen te leren kennen en er geneesmiddelen van te maken.

In termen van wetenschappelijke literatuur is spinthout een onderwerp op zich, met boeken die er in verschillende mate van wetenschappelijk detail aan zijn gewijd en talloze doctoraalscripties.

Sommige werkingen van spinthout zijn wetenschappelijk bewezen dankzij de samenstelling ervan. Dit is het geval voor de urinezuuroplossende werking en de vochtafdrijvende eigenschappen van het afkooksel. De resultaten worden beschreven in een “Farmacologische studie van Tilia sylvestris spinthout” door Dr. Cahen.

Een gedetailleerde analyse van de bestanddelen van het spinthout laat zien dat het een enorm aantal polyfenolen in zijn basissamenstelling bevat.

Deze omvatten phloroglucinolen, die elders in dit artikel worden besproken en die krampstillende eigenschappen hebben.

Er is ook tilliadine, met bewezen drainerende kracht, tannines met antioxiderende werking en coumarines. Deze laatste hebben een aantal eigenschappen: venotonisch, vaatbeschermend, pijnstillend en ontstekingsremmend.