De voordelen van kokoswater en -sap

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Kokoswater is een natuurlijke drank met veel onvermoede voordelen, niet in de laatste plaats zijn energiegevende, verkwikkende en vochtinbrengende eigenschappen. Het wordt gewonnen uit de kokosnoot, een vrucht die uitsluitend in tropische landen groeit, en is een buitengewone bondgenoot voor de gezondheid. Dankzij zijn samenstelling is het zelfs een belangrijk element in een afslankdieet. Ontdek waarom kokossap helpt bij het afvallen, wat de effecten zijn en hoe je het moet gebruiken.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat je moet weten over kokoswater

Als je nog nooit kokoswater hebt gedronken, moet je weten dat het een onbeschrijflijk zoete smaak heeft, waardoor het uniek is qua smaak. Het is een dorstlessend drankje, vooral in de zomer, en komt oorspronkelijk uit de tropen. Tegenwoordig is het in sommige winkels verkrijgbaar in biologische vorm. Kokoswater is er zelfs in verschillende smaken.

Een korte introductie tot kokoswater

Kokoswater is een witgekleurde drank. Als de kokosnoot nog jong is, bevat hij meer vloeistof. Als de vrucht rijpt, wordt de vloeistof wit vruchtvlees. Daarom vind je vaak de woorden “jong kokoswater” op de verpakking van kokoswater dat in de winkel wordt verkocht.

Na blootstelling aan de lucht moet deze drank heel snel gedronken worden, terwijl het nog vers is. Anders kan het de voedingsstoffen die het bevat verliezen. Als algemene regel geldt dat één noot 30 cl kokoswater oplevert. Het bevat een kleine hoeveelheid vet en calorieën, maar is zeer rijk aan mineralen, vitaminen en verschillende andere voedingsstoffen.

De voordelen van regelmatig kokoswater drinken

Regelmatig kokoswater drinken is des te beter voor je gezondheid als je rekening houdt met de energie-inhoud. Waar je ook bent, drink elke dag kokossap, of het nu natuurlijk of biologisch is. En met een goede reden: het draagt bij aan het welzijn van het lichaam, dankzij de talloze essentiële voedingsstoffen, waaronder magnesium, fosfor, kalium, calcium, vitaminen, mineralen en een heleboel sporenelementen die je helpen in goede gezondheid te blijven.

Kokoswater is niet speciaal gereserveerd voor een bepaalde categorie mensen, want iedereen kan het drinken. Het wordt echter aanbevolen om het te nemen na lichamelijke inspanning. Het is daarom ideaal voor sporters. Naast de antioxiderende eigenschappen, helpt het de glycogeenspiegel te verhogen, een essentieel element voor sporters, vooral hardlopers. Het draagt ook bij aan een uitstekende hydratatie. Kokoswater alleen al heeft alle voedingseigenschappen van de energiedrankjes die in de supermarkt worden verkocht.

Noix de coco ouverte
Kokosnoot is niet alleen uitstekend, het heeft ook vele deugden

Kokossap voor gewichtsverlies

Kokoswater is al bekend sinds mensenheugenis. Het komt uit de noot van een kokospalm, een van de meest gekweekte bomen ter wereld. In sommige landen wordt het elke dag gedronken, terwijl het in andere landen een ingrediënt is in desserts en zoetigheden. Het kan zelfs gebruikt worden in bepaalde gerechten.

Kokossap wordt vaak gebruikt om af te vallen. Als je er een punt van maakt om het te drinken, zul je snel de vruchten ervan plukken. Als je lichaam er echter niet aan gewend is, loop je het risico diarree te krijgen, wat je zeker zal helpen afvallen, maar niet op een gezonde manier. Het eerste wat je dus moet doen, is geleidelijk kokoswater in je dieet opnemen om op de juiste manier af te vallen.

Waarom helpt kokoswater bij het afvallen?

Er zijn verschillende redenen waarom kokoswater goed is om af te vallen. Ten eerste bevat deze natuurlijke drank geen suiker en is het goed voor de schildklier. In combinatie met olijfolie helpt het de darmtransit en de spijsvertering. Als je het mengt met citroensap, helpt het ook bij de spijsvertering en bij het behouden van een goede bloedsuikerspiegel. Tegelijkertijd wordt de stofwisseling geactiveerd. Dit drankje heeft dezelfde voordelen als stromend water om ongewenste kilo’s kwijt te raken. Trouwens, ik heb het onderwerpsuikerverslaving en hoe je zonder kunt, behandeld, wat je kunt lezen op mijn website!

Tips om af te vallen met biologisch kokoswater

Veel voedingsspecialisten beschouwen kokoswater als een natuurlijke isotone drank. Dit komt omdat het helpt om de zouten en mineralen aan te vullen die het lichaam gedurende de dag verliest. Het is daarom aan te raden om kokoswater aan het einde van de dag te drinken. Dit voorkomt dat je je moe voelt na het sporten.

Je kunt het ook nemen na lichamelijke inspanning, om te helpen de elektrolyten te herstellen die je lichaam heeft verloren tijdens het zweten. Kokoswater is ook een natuurlijke hydraterende drank, die je lichaam en huid nodig hebben. Het helpt vet te verbranden en stimuleert de stofwisseling.

Kortom, kokoswater is niet alleen een eersteklas detox bondgenoot, maar draagt ook bij aan gewichtsverlies. Qua calorieën bevat dit drankje slechts 20,6 per 100 ml. Naast het vetgehalte en de gezonde calorieën, vermindert het lichaamsvocht, stopt het vasthouden en vereenvoudigt het de afvoer van overtollige vloeistoffen.

Door op een lege maag een glas kokoswater te drinken, kun je je afslankkuur een boost geven, omdat het hongergevoel vermindert(het hongerremmende effect) en tegelijkertijd energie geeft aan het lichaam, waardoor het meer vet zal verliezen.

Kokossap bereiden

Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van kokoswater, kun je het thuis bereiden, maar zorg ervoor dat de drank die je gaat maken 100% natuurlijk is, zonder conserveringsmiddelen, toegevoegde suiker of kleurstoffen. Deze ingrediënten kunnen je dieet nadelig beïnvloeden.

Koop natuurlijke kokosnoten, bij voorkeur onverpakt en indien mogelijk in een biologische winkel. Was je kokosnoot en droog hem dan af. Zoek het midden van de vrucht om bij het vruchtvlees te komen, giet het water in een bakje en drink het op.

Na een paar dagen, als je eenmaal de gewoonte hebt om dit water te drinken, raden we je aan om elke avond voor het slapen gaan een glas melk te drinken. Ter herinnering: weinig slaap draagt bij aan dik worden. Probeer dus minstens 6 uur te slapen. Bovendien helpt het drinken van kokossap tijdens de lunch om je de rest van de dag vol te houden.

Boire du jus de coco
Kokossap drinken is goed voor het lichaam

Zoom in op de vele voordelen van kokoswater voor het lichaam in het algemeen

Terwijl mensen in tropische gebieden al lang weten dat kokoswater talloze voordelen heeft voor het lichaam, zijn mensen in andere gebieden zich hier pas sinds kort van bewust. De kokosnoot is een eeuwenoude vrucht.

En de jonge, nog groene noten zijn het meest heilzaam. De drank die eruit wordt gewonnen is niet alleen lekker, maar ook dorstlessend en caloriearm. Bovendien zit het boordevol aminozuren, vitamine C, vitamine B, antioxidanten, enzymen en mineralen zoals zink, mangaan en calcium. Het is dus niet verwonderlijk dat kokoswater alleen maar voordelen heeft.

Kokoswater, en vooral de micronutriënten die het bevat, stimuleren het immuunsysteem. Sterker nog, de cytokinen – plantenhormonen afkomstig uit deze natuurlijke drank – hebben anti-kanker en anti-verouderingseigenschappen. En dat is nog niet alles, want ze hebben ook antitrombotische eigenschappen.

Hoe dan ook, om van de verschillende voordelen van kokoswater te genieten, kun je het het beste puur drinken. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een paar glazen drinken of het in je smoothies verwerken. Dit zijn de gezondheidsvoordelen van kokossap.

Voor een goed gehydrateerd lichaam

Kokoswater is een dorstlessende drank in de zomer, wanneer de temperatuur boven de 25°C stijgt. Gezien het hoge gehalte aan elektrolyten, wordt deze drank ook gebruikt om het lichaam te rehydrateren wanneer het vocht verliest door diarree, hevig zweten, oprispingen of uitdroging.

Kokoswater is ook een zeer goede bron van koolhydraten, waardoor het energieniveau wordt verhoogd. Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat de drank gedronken kan worden om het lichaam te rehydrateren na intensieve fysieke arbeid. Volgens een wetenschappelijke analyse uit 2012 bleek kokossap zelfs dezelfde effecten te hebben als energiesportdrankjes. Het verbetert niet alleen de rehydratatie, maar het is ook heel licht verteerbaar. Het kan daarom genomen worden om spijsverteringsproblemen zoals gastro-enteritis, zure reflux en indigestie te verlichten.

Voor lagere bloeddruk

Een ander voordeel van kokoswater is dat het de bloeddruk onder controle houdt, dankzij de magnesium, kalium en vitamine C die het bevat. Vooral kalium helpt de bloeddruk te verlagen door de negatieve effecten van natrium te compenseren.

Volgens een onderzoek uit 2005 is aangetoond dat kokossap helpt bij het overwinnen van een hoge bloeddruk. Om een hoge bloeddruk te verlagen, raden we aan om een of twee keer per dag een glas vers kokoswater te drinken.

Een belangrijke bondgenoot tegen gewichtstoename

Voor effectief gewichtsverlies is het nuttig om kokoswater in je dieet op te nemen. Daar is een goede reden voor: het is licht verteerbaar en bevat weinig calorieën. In feite bevat deze lichte, verfrissende drank talrijke bioactieve enzymen die de spijsvertering bevorderen en het vetmetabolisme activeren.

Aan de andere kant helpt kokoswater, dankzij het hoge kaliumgehalte, om natrium in balans te brengen, een stof die het vasthouden van water stimuleert als er teveel van wordt gebruikt. Kokoswater vereenvoudigt de afvoer van overtollig water en giftige stoffen uit het lichaam.

Drink als onderdeel van een vermageringsdieet 3 tot 4 keer per week 250 ml van deze drank. Dit zal je helpen gewicht te verliezen.

Cocotier
Paradijs en kokospalmen, een dagdroom

Betere bescherming van het hart

Water van verse, jonge kokosnoten bevat geen vet of cholesterol. Het regelmatig drinken ervan helpt het hart te beschermen. Terwijl het de lage dichtheid lipoproteïnen, of slechte cholesterol, vermindert, verhoogt het de hoeveelheid hoge dichtheid lipoproteïnen, of goede cholesterol. Daardoor vermindert het risico op hartaandoeningen.

Een onderzoek uit 2012 toonde aan dat kokoswater positieve effecten heeft op de vetstofwisseling, en de opbouw van slecht cholesterol en triglyceriden blokkeert. Rijpe kokosnoot heeft dezelfde effecten.

Kokossap is ook een antioxidant bij uitstek. Dankzij de antistollende en ontstekingsremmende eigenschappen verbetert het de bloedsomloop. Als gevolg daarvan beperkt het de vorming van plaque in de slagaders en minimaliseert het de kans op een beroerte of hartaanval.

Om hoofdpijn te verzachten

Veel hoofdpijn, inclusief migraine, wordt veroorzaakt door uitdroging. Kokoswater drinken vult de elektrolyten in het lichaam aan en stimuleert de hydratatie. Dankzij het hoge magnesiumgehalte kan het ook hoofdpijn verlichten. Dit komt omdat de meeste migrainepatiënten een laag magnesiumgehalte hebben. Bepaalde onderzoeken hebben aangetoond dat magnesium de herhaling van migraineaanvallen kan verminderen.

Om xylocephalus te verminderen

Kokossap is een uitstekende natuurlijke remedie tegen xylocefalie, of in meer algemene termen, katers. Alcohol zorgt er namelijk voor dat het lichaam water verliest, wat leidt tot ondraaglijke hoofdpijn, waar je de dag na een nacht van overmatig drinken meestal last van hebt.

Dankzij kokoswater herstelt het lichaam elektrolyten en rehydrateert het zichzelf. Je voelt je er des te beter door. Bovendien gaat deze verkwikkende en gezonde drank met zijn antioxidanten de oxidatieve stress tegen die veroorzaakt wordt door alcoholmisbruik.

Het helpt ook het maagzuur te reguleren. Een kokossap smoothie zal je helpen je kracht terug te krijgen. Neem hiervoor twee glazen natuurlijk kokoswater, voeg twee eetlepels citroensap toe, een paar plakjes rijpe mango, ijsblokjes en twee verse muntblaadjes. Dit mengsel zal je snel je kracht teruggeven.

Helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren

Dankzij de voedingsvezels en aminozuren die het bevat, helpt kokoswater de bloedsuikerspiegel te reguleren en stimuleert het de insulinegevoeligheid. Voor mensen die lijden aan diabetes is dit drankje een grote hulp, niet alleen voor een betere gewichtsbeheersing, maar ook voor een betere bloedsomloop.

Het helpt ook om het ontstaan van atherosclerose tegen te gaan en symptomen zoals een doof gevoel in de voeten te verminderen.

Kortom, een onderzoek uit 2012 toonde aan dat kokossap in staat is om oxidatieve stress te verminderen en de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Voor een betere pH-balans

De zure pH-waarde van het lichaam kan stijgen als gevolg van verschillende factoren: gifstoffen, stress of zuur voedsel zoals bewerkte voedingsmiddelen of fastfood. En het is vermeldenswaard dat een zure pH-waarde het ontstaan van bepaalde leverziekten, diabetes, osteoporose, immuundeficiëntie, reumatoïde artritis en hoge bloeddruk bevordert. Dankzij de alkaliserende eigenschappen van kokossap wordt de pH-waarde van het lichaam hersteld.

Een natuurlijke remedie die veroudering vertraagt

Dankzij de cytokininen die het bevat, helpt kokoswater de veroudering van weefsels en cellen tegen te gaan. Tegelijkertijd vermindert het het risico op het ontwikkelen van bepaalde degeneratieve problemen die geassocieerd worden met het ouder worden.

Groen kokoswater hydrateert en voedt de huid en houdt haar zacht en glad. Je kunt niet alleen het kokossap drinken, maar je kunt ook een masker maken met kokoswater en sandelhoutpoeder. Gebruik het mengsel om een scrub te maken. Breng de pasta aan op je huid en spoel je huid af als het mengsel helemaal droog is. Zo blijft je huid er langer jonger uitzien.

Les bienfaits de l'eau de coco
Kokoswater heeft veel voordelen

Voor een betere nierfunctie

Voedsel dat rijk is aan kalium is een uitstekend natuurlijk vochtafdrijvend middel. Dit geldt in het bijzonder voor kokoswater. In feite helpt deze drank de nieren om urine te produceren en af te voeren, wat bijdraagt aan diurese. Dit verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Het helpt ook bepaalde aandoeningen te voorkomen, zoals aandoeningen aan de urinewegen en nierstenen. Mensen met een kaliumtekort zouden regelmatig kokossap moeten drinken. Als je echter last hebt van nierproblemen door een hoog kaliumgehalte, kun je beter geen kokossap drinken.

Om je natuurlijke remedie effectiever te maken, voeg je een snufje zout toe aan een glas kokoswater en drink je het een of twee keer per dag. Naast de vochtafdrijvende eigenschappen heeft dit drankje ook antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen blaasontstekingen te genezen.

Kokoswater en spijsvertering

Als je vaak spijsverteringsproblemen hebt zoals een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur of zure reflux, zal het regelmatig drinken van kokossap je helpen om je zorgen snel op te lossen. Kokoswater is rijk aan kalium en voedingsvezels. Deze stoffen helpen zure reflux te beperken en bevorderen de activiteit van het spijsverteringsstelsel.

Voor een beter spierherstel

Sporters, vooral hardlopers, nemen over het algemeen een dieet op basis van rijst en pasta voordat ze deelnemen aan een wedstrijd. Dit is om het lichaam voldoende energie te geven voor de inspanningen die het zal moeten leveren. Maar na deze oefeningen moet het lichaam deze glycogeenvoorraden herstellen.

Dankzij kokoswater kan het lichaam weer op krachten komen na het sporten. Dit gebeurt in de eerste plaats in de spieren. Het kalium in deze drank helpt glucose om te zetten in glycogeen. Zonder deze stap wordt het lichaam snel erg zwak na het sporten.

Het drinken van kokoswater helpt dus om de spierkracht aan te vullen na een training, intensieve fysieke activiteit of wedstrijd.

Een paar waarschuwingen en aanbevelingen

Heb je eindelijk besloten om kokoswater van goede kwaliteit te kopen? Ga naar biologische winkels of supermarkten. Zorg er in ieder geval voor dat het product dat je koopt 100% natuurlijk is.

Mensen met een notenallergie wordt afgeraden om kokossap te drinken. Voor sommige mensen kan het ook maagklachten en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Als je van plan bent om een operatie te ondergaan, drink dan tenminste 2 weken voor de operatie geen kokossap, omdat het de bloeddrukcontrole tijdens en na de operatie kan beïnvloeden.

Als je last hebt van nierproblemen, vraag dan eerst advies aan je arts voordat je kokoswater in je dieet opneemt.