Verhoog je immuniteit door je voeding, maar dat niet alleen…

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Immuniteit is het vermogen van het lichaam om zich te verdedigen tegen bedreigende stoffen (bacteriën, virussen, enz.) om goed te kunnen functioneren of te overleven.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Lymfocyten (een categorie witte bloedcellen) staan in de voorste gelederen van dit proces. T-lymfocyten (cellulaire immuniteitslymfocyten) vernietigen geïnfecteerde cellen, met name door ziektekiemen op te nemen en te verteren.

Om verschillende redenen (vermoeidheid, stress, slechte levensstijl, enz.) is ons immuunsysteem vaak verzwakt en overweldigd door aanvallen.

Het is mogelijk om het te stimuleren en te versterken, gewoon door een paar veranderingen aan te brengen in je dieet en meer aandacht te besteden aan je levensstijl (slaap, lichaamsbeweging, je dagelijkse leven en stress beheren)!

Hier zijn een paar tips om je weerstand op natuurlijke wijze te versterken!

Enkele voedingsstoffen waarop je je kunt richten om je immuunsysteem te helpen

Vitamine A: Dit stimuleert de productie van witte bloedcellen en antilichamen door lymfocyten. Het is ook essentieel voor de barrièrefunctie van het darmslijmvlies.

Ze zit in wortelen, pompoen, broccoli, spinazie en vette vis (zalm, sardines, makreel, heilbot, enz.).

Vitamine C: Dit is een krachtige antioxidant die witte bloedcellen beschermt en hun mobiliteit verhoogt. Het stimuleert de productie van cytokinen, de boodschappers die de immuunrespons activeren. Het zit in citroenen, citrusvruchten, kiwi’s, wortelen, mango’s, gedroogde abrikozen, rode paprika’s en acerola…..

Vitamine D: staat erom bekend dat het de witte bloedcellen (T-lymfocyten) activeert die nodig zijn om antilichamen te maken en microben te vernietigen. Het zit voornamelijk in vette vis (kabeljauwlever en zijn olie, gerookte haring, makreel, etc.). De twee meest voorkomende vormen zijn vitamine D2 (van plantaardige oorsprong) en D3 (van dierlijke oorsprong), die je kunt vinden in de vorm van druppels die je de hele winter dagelijks (5 druppels per dag) moet innemen.

Vitamine E: Van nature aanwezig in zonnebloempitten, plantaardige oliën, rood fruit en oliehoudende zaden (amandelen, sesamzaad, walnoten, olijven, enz.). Het compenseert het verlies aan immuunrespons als gevolg van veroudering door de productie van witte bloedcellen te stimuleren en is nuttig in de strijd tegen infecties van de luchtwegen.

fruits rouges

Bepaalde sporenelementen zijn ook zeer doeltreffend:

Selenium, dat een rol speelt in het immuunsysteem door een pool van witte bloedcellen alert te houden. Het zit in Emmentaler kaas, gekookte ham, oesters en paddenstoelen.

Zink, dat de celmembranen beschermt tegen infectie door microben. Het zit in oesters, alikruiken, zeevruchten in het algemeen, gevogelte, kaas (maroille), gedroogde groenten, oliezaden (sesamzaad, walnoten, enz.) en rogge- of volkorenbrood.

Koper is betrokken bij de vorming van talrijke enzymen met antibacteriële en antivirale werking, stimuleert het immuunsysteem door de productie van antilichamen te bevorderen en activeert de vorming van rode bloedcellen door zijn rol in ijzer, collageen en elastine, vandaar het gebruik bij ontstekingsprocessen in de reumatologie.
Het zit vooral in lever en derivaten daarvan, schelpdieren, zeewier, chocolade, zetmeelrijk voedsel, peulvruchten, rode wijn en eieren.

IJzer is betrokken bij alle niveaus van de modulatie van het immuunsysteem. Het zit in vlees, vooral rundvlees, maar ook in gevogelte, orgaanvlees, peulvruchten, oliezaden en rogge- of volkorenbrood. Vitamine C bevordert de opname van non-haem ijzer. Aan de andere kant belemmeren koffie en thee (die tannines bevatten), fytaten en polyfenolen (die aanwezig zijn in planten) en calcium de opname ervan.

Magnesium, tegen seizoensgebonden vermoeidheid en stress, die ons vatbaarder maken voor infecties. Helpt de productie van witte bloedcellen te stimuleren. Het zit in volkoren granen, gedroogd fruit, oliehoudende zaden (amandelen, cashewnoten), pure chocolade, gedroogde groenten en bepaalde mineraalwaters (Courmayer, Contrex, Hépar, enz.). Je kunt ook een 3-weekse kuur mariene magnesium nemen.

Serotonine: stimuleer de aanmaak ervan zodat je beter met stress kunt omgaan, door bij elke maaltijd langzame koolhydraten van goede kwaliteit te eten, bij voorkeur halfvolledige of volkoren: pasta, rijst, bulgur, enz.

Honing bevat antiseptische bestanddelen en sporenelementen om winterkwaaltjes zoals keelpijn en hoesten te helpen bestrijden. Gebruik elke dag een kleine hoeveelheid.

Knoflook, uien, sjalotten, kruiden (bieslook, rozemarijn, laurierblaadjes, kaneel, kruidnagel, etc.) en specerijen (kurkuma, zwarte peper, etc.), grapefruitzaaddruppels en gojizaden kunnen elke dag gegeten worden om de immuniteit te verhogen!

Planten, infusies, kruiden: net als tijm helptEchinacea purpurea bij de aanmaak van witte bloedcellen en kan het worden gebruikt voor zowel preventie als behandeling van verkoudheid, sinusitis, keelontsteking, enz.

Andere planten met stimulerende en beschermende krachten zijn ginseng, dat versterkende eigenschappen heeft, en rhodiola, dat vermoeidheid vermindert en seizoensgebonden depressies helpt bestrijden.

Je darmen bevatten 2/3 van je immuunsysteem. Verwen het dus!

Voed je microbiota zodat deze in balans en sterk is, want een goede darmflora werkt als een effectieve barrière tegen micro-organismen.

Eet minstens één gewone yoghurt perdag (bevat natuurlijke probiotica), een niet te rijpe banaan (natuurlijk prebioticum: ui, knoflook, tarwe, cichoreiwortel, aardpeer, haver, peulvruchten).

Let op en pas je voeding aan op je algemene gezondheidstoestand (vermoeidheid, stress, enz.) en spijsverteringsstelsel (opgeblazen gevoel, diarree, constipatie, enz.); help je spijsverteringsstelsel door de voorkeur te geven aan voedingsmiddelen die gemakkelijk te verteren zijn, bijvoorbeeld: gekookte groenten, oplosbare vezels, granen, magere eiwitten (gevogelte, vis, eieren), een beetje plantaardige olie, gewone zuivelproducten, gekookt fruit.

Maak je eten zacht, lauwwarm, kauw goed en neem de tijd (minstens 20 minuten per maaltijd).

Vermijd lege calorieën: snelle suikers, dierlijke vetten, geraffineerd voedsel, industriële gerechten, die het verteringsproces overbelasten en geen nuttige voedingsstoffen leveren.

Kies seizoensgebonden, verskwaliteitsvoedsel dat je voorziet van talrijke voedingsstoffen (vitaminen, sporenelementen, enz.).

Plantaardige houtskool : bij een opgeblazen gevoel absorbeert het op natuurlijke wijze gas en helpt het om de darm weer rustig te krijgen.

Denk aan antivirale en immunostimulerende essentiële oliën

Ravintsara, tea tree, bonenkruid of thujanol tijm en eucalyptus radiata essentiële oliën zijn uitstekende antivirale en immunostimulerende middelen.

Ze kunnen in een mengsel worden gebruikt voor een krachtig stimulerend effect: meng 20 druppels ravintsara EO, 20 druppels eucalyptus radiata EO en 20 druppels citroen EO. Doe eenmaal daags 3 druppels van dit mengsel op een neutrale tablet, 5 van de 7 dagen, zolang de epidemie duurt. Niet gebruiken bij borstkanker, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan 7 jaar.

huiles matières grasses essentielles

Leer hoe je beter met stress kunt omgaan: yoga, meditatie, ontspanning, kunstzinnige therapie (kleuren, mandala, enz.), TIPPI-techniek, enz.

Stress blokkeert de productie van immuuncellen, waardoor het menselijk lichaam kwetsbaarder wordt voor microben en virussen.

Leer je ademhaling en emoties te beheersen, luister naar je lichaam en vermijd het een ritme op te leggen dat niet het jouwe is.

Bepaalde activiteiten of technieken kunnen je helpen om ze beter te beheersen! Yoga, ontspanning, meditatie en kunstzinnige therapie kunnen allemaal helpen.

De TIPPI techniek is een hulpmiddel om je emoties te temmen in plaats van ze te ondergaan. Als je een negatieve emotie ervaart, sluit dan je ogen voor een paar momenten en vraag jezelf af welke onaangename sensaties je op dat moment voelt. Leg je hand erop en wacht om te zien hoe het zich ontwikkelt, zijn pad, dan wanneer er geen onaangename sensaties meer zijn, open je je ogen en probeer je opnieuw na te denken over wat de emotie veroorzaakte. Je zou geen onaangename sensaties meer moeten voelen!

Zorg voor goede slaap!

Voor een immuunrespons van goede kwaliteit heb je een goed uitgerust lichaam nodig, want als je dat niet hebt, zal dat gevolgen hebben voor je voeding (rijker en in grotere hoeveelheden), je concentratie en het beheer van je emoties (prikkelbaarheid, ongeduld, enz.) en je algemene gezondheid (gewichtstoename, cardiovasculaire problemen, chronische ziekte, enz.).

Enkele eenvoudige regels voor een goede nachtrust

 • krijg minstens 7 uur en niet meer dan 10 uur slaap per nacht;
 • probeer steeds volgens een regelmatig schema op te staan en naar bed te gaan, zodat je lichaam een regelmatig ritme heeft en je gemakkelijker in slaap valt;
 • de ideale slaapkamertemperatuur is 18-19°C; ’s ochtends en voor het slapengaan moet de kamer goed geventileerd zijn;
 • eet een lichte avondmaaltijd (groenten, zetmeelrijk voedsel, een beetje plantaardige olie, zuivelproducten, fruit) minstens 2 uur voor het slapengaan;
 • vermijd wit licht (telefoon- en computerschermen moeten 1-2 uur voor het slapengaan worden uitgeschakeld), omdat dit de afscheiding van melatonine (het slaaphormoon) vertraagt, de hersenactiviteit verhoogt en daardoor het begin van de slaap vertraagt;
 • blootstelling aan de zon of sterk kunstlicht gedurende minstens 20 minuten per dag, om de vitamine D aan te vullen die wordt gebruikt om melatonine aan te maken;
 • elke dag een kort dutje van 20 minuten helpt je spijsvertering en maakt je efficiënter;
 • Vergeet niet te rusten wanneer je lichaam dat aangeeft, in plaats van te overdrijven met koffie of andere stimulerende middelen! Een uitgerust lichaam is sterker en efficiënter voor al je dagelijkse taken!

Wees lief voor jezelf!

Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging

Net als wandelen of fietsen, zal minstens 30 minuten per dag je bloedsomloop verbeteren, je immuuncellen een boost geven, hun werking verbeteren en de kwaliteit van je slaap verbeteren.

Maar pas op: overtraining zorgt voor vermoeidheid en kan je immuunsysteem verlagen!

Activité sportive

Kies de juiste kleding voor je activiteit en het weer!

Pas op voor dalende temperaturen en vochtigheid, die ervoor zorgen dat het lichaam afkoelt, slijmvliezen uitdrogen en kwetsbaarder worden. Zorg ervoor dat je je bedekt met een warme, isolerende doek, bescherm je keel (sjaal, sjaal, enz.) en ledematen (houd je voeten warm) en drink zeer regelmatig kleine slokjes!

Bepaalde planten verstoren het immuunsysteem

Wilg, moerasspirea, harpagophytum, kurkuma, echinacea… deze planten hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Volgens het Franse nationale agentschap voor voedselveiligheid (Anses) zouden ze echter het vermogen van het immuunsysteem om virussen te bestrijden kunnen verstoren. Bij de eerste tekenen van ontsteking (keelpijn, neusverkoudheid…) moet je er onmiddellijk mee stoppen!

Samengevat:

 • Luister naar je lichaam en verwen jezelf!
 • Houd je immuunsysteem op peil (voeding, slaap, lichaamsbeweging) en bescherm jezelf (stressbeheer, gepaste kleding, rust).
 • Zorg goed voor jezelf, je lichaam zal je dankbaar zijn!