Slaap en gewicht, als je goed slaapt blijf je slank!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Slaap en gewicht zijn nauw met elkaar verbonden en ik durf zelfs te beweren dat de kwaliteit van je slaap invloed heeft op of je aankomt of afvalt.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Heb je last van slaapstoornissen? Hoeveel uur slaap je per nacht? Word je fit wakker? Moe?

Kan een dieet je helpen om een goede nachtrust te krijgen? Leidt een slechte slaapkwaliteit tot gewichtstoename?

Als diëtist en voedingsdeskundige beantwoord ik vandaag al deze vragen en geef ik je advies over hoe je de rustgevende slaap kunt krijgen die je nodig hebt om het figuur te vinden en te houden dat je wilt.

Kwaliteitsslaap voor een stabiel gewicht dat bij je past: uitleg

Slaap is een natuurlijk onderdeel van het lichaam en is noodzakelijk voor een goede werking.

Om te beginnen is het belangrijk om na te gaan hoe laat je opstaat en hoe laat je naar bed gaat – de aanbeveling is gemiddeld 7 uur per nacht.

Je moet ook weten hoeveel slaap je nodig hebt, afhankelijk van je activiteit voor de komende dag.

Het komt erop neer dat je naar jezelf moet luisteren, aandacht moet besteden aan jezelf en aan wat je nodig hebt!

Als je niet genoeg slaap krijgt of te veel vermoeidheid opbouwt, zal je slaap minder effectief en minder herstellend zijn, en het zal niet lang duren voordat je de gevolgen voelt, vooral in termen van het verstoren van je eetgevoel, het toenemen van dwangmatig snacken en het opstapelen van de kilo’s!

Je slaap bestaat uit 4 cycli die 90 tot 120 minuten duren en zich in een lus herhalen. Er is een rustfase, een herstelfase, een droomfase en dan een waakfase.

Een goede slaap stelt je lichaam in staat om de batterijen op te laden” en zijn energie te vernieuwen.

Deze kwaliteitsslaap vermindert problemen zoals stress, angst en zorgen. Als je goed uitgerust bent, ben je minder gespannen en minder moe, waardoor je minder snel je emoties de bovenhand laat nemen en je beter in staat bent om met stressvolle situaties om te gaan als ze zich voordoen.

Stress, angst en zorgen worden vaak direct weerspiegeld in je gewicht! Onder invloed van emoties kun je geneigd zijn om te knabbelen om jezelf gerust te stellen en te kalmeren, knabbelen zonder honger waardoor je na verloop van tijd kilo’s aankomt, kilo’s die je niet begrijpt en die je veel moeilijker kwijtraakt.

Eten om energie terug te krijgen kan je ook overkomen, energie die je (in werkelijkheid) alleen terug kunt krijgen door te slapen. Nogmaals, dit betekent eten om de verkeerde redenen, zonder honger, waardoor je lichaam calorieën binnenkrijgt die het niet nodig heeft.

sommeil et poids

De beste manier om goed te slapen: mijn advies

 • Ga voor middernacht naar bed. Het is aangetoond dat dit de kwaliteit van je slaap verbetert en je interne klok respecteert.
 • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging zodat je niet moe wordt en eet evenwichtig en gevarieerd (het is geen mythe dat licht eten ’s avonds helpt om beter te slapen).
 • Vang en profiteer van licht overdag: net als een plant heb je licht nodig om je biologische klok en je lichaam te reguleren. Dit helpt om je hersenen te synchroniseren met het heden. Aarzel niet om elke dag naar buiten te gaan in de zon, blijf dicht bij je ramen… Zelfs als het grijs weer is, is daglicht essentieel.
 • Bereid je psychologisch voor op de slaap: denk aan naar bed gaan voordat je naar je slaapkamer gaat. Maak een vaste tijd om te gaan slapen, met rituelen (tandenpoetsen, pyjama aan, lamp aan, enz.).
 • Ontspan en adem diep en rustig voordat je in slaap valt. Een ander ontspanningsritueel voor het slapengaan dat heel heilzaam kan zijn. Haal diep adem, sluit je ogen en probeer je geest leeg te maken. Ontspan je spieren en doe enkele mentale visualisatieoefeningen (schaapjes tellen, je inbeelden dat je op een rustige plek bent, het geluid van de zee inbeelden, enz.

Vermijden!

 • Intensieve lichamelijke activiteit ’s avonds: het werkt stimulerend en je zult daarna moeilijker in slaap vallen.
 • Te hete baden of douches aan het einde van de dag.
 • Beeldschermen ’s avonds: het “blauwe licht” verhindert de afscheiding van melatonine, het slaaphormoon. Lees in plaats daarvan een goed boek om je te helpen zachtjes in slaap te vallen.
 • Als je ’s avonds een te zware maaltijd eet, kun je geen goede nachtrust krijgen omdat het spijsverteringsproces zo intens is, en je kunt je zelfs ongemakkelijk of misselijk voelen! Geef de voorkeur aan lichte, vezelrijke maaltijden. Zetmeelrijk voedsel is niet uitgesloten, je moet alleen leren om de juiste hoeveelheid te eten.

Vermoeidheid = onnodige trek: hoe kom je daarvan af?

 • Strek je uit, haal wat frisse lucht als je voelt dat je moe wordt, en als de honger aan je maag knaagt, aarzel dan en alleen dan niet om een tussendoortje te nemen om je een oppepper te geven.
 • Spat water op je gezicht en was je handen.
 • Drink regelmatig water – het is de enige essentiële drank die je nodig hebt. Denk aan de gezondheidsvoordelen van thee en kruidenthee die je kunnen helpen een rustige nachtrust te vinden (kamille, lindebloesem, verbena, citroenmelisse, enz.).
 • Vermijd alle frisdranken (ze bevatten veel suiker, werken opwekkend, brengen je bloedsuikerspiegel uit balans en kunnen hongergevoelens opwekken, waardoor je je weer moe voelt).

Hier is dus het nauwe verband tussen slaap en je gewicht. Zoals je weet, kan je relatie met eten verstoord raken als je niet goed slaapt, en omgekeerd, als je te veel en te rijk eet, zonder naar jezelf te luisteren, kan je slaap daar de gevolgen van ondervinden.

Je kunt heel snel in een vicieuze cirkel terechtkomen waarin slaap en gewicht ingewikkeld worden, en je moet het er maar mee doen! Nu is het aan jou om, met behulp van het advies dat ik je heb gegeven, jezelf uit deze vicieuze cirkel te bevrijden en een rustige slaap, een sereen dieet en een zorgzame relatie met jezelf te herontdekken.

Diep ademhalen, 1, 2, 3… Daar gaan we!