Een zoetekauw? Wat als het een onbalans in je darmflora is?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De darmflora, ook wel microbiota genoemd, is een groep micro-organismen die aanwezig zijn in de darmen. Ze leven in symbiose met het menselijk lichaam, zijn niet-pathogeen en dragen bij aan het goed functioneren van het lichaam. Sommige micro-organismen, zoals candida albicans, kunnen echter in populatie toenemen, wat leidt tot een aantal symptomen en onevenwichtigheden, waaronder dwangmatig hunkeren naar zoet!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

We gaan kijken hoe dit gebeurt en wat je eraan kunt doen om je darmflora weer in balans te brengen en de schadelijke effecten op je gewicht te beperken!

Wat is Candida albicans?

Candida albicans is een microscopische schimmel die van nature leeft als gist in onze darmflora.
Maar wanneer het zich overmatig ontwikkelt, wordt het een parasitaire schimmel en verspreidt het zijn territorium. Het veroorzaakt dan verschillende spijsverteringssymptomen (opgeblazen gevoel, transitproblemen, enz.) of andere symptomen (zoete trek, vermoeidheid, allergieën, depressie, agressiviteit).

Met natuurlijk het risico op overgewicht!

Normaal gesproken hebben de bacteriën in de darmflora het onder controle, maar bij langdurige stress, een verstoorde darmflora, herhaald gebruik van antibiotica of andere medicijnen (ontstekingsremmers, corticoïden) worden ze verzwakt en ligt het veld open voor candida albicans. Deze neemt het over en begint het darmslijmvlies te bekleden, waardoor het bepaalde mineralen, waaronder magnesium, niet kan opnemen.
Het darmslijmvlies raakt beschadigd en laat elementen door die de darm niet hadden mogen binnendringen, wat voedselovergevoeligheden veroorzaakt (gluten, lactose, enz.) waar we eerder geen last van hadden. Om zich te ontwikkelen, leeft de darm graag in een zoet en zuur milieu. Een dieet met een zuur-base onevenwicht: te veel dierlijke eiwitten en te weinig fruit en groenten, bevordert de ontwikkeling ervan.

Candida albicans gebruikt een deel van de suikers die we consumeren voor zijn eigen behoeften, wat hij erg op prijs stelt!
Het leeft voornamelijk in de dikke darm, waar suikers worden verteerd door bacteriën, en dit leidt tot het dwangmatig eten van zetmeelrijk voedsel of snoep, waardoor de candida albicans wordt gevoed, en dus ons probleem. Dit houdt een vicieuze cirkel in stand, waarbij stress ons ook aanzet tot snoepen.

compulsion sucrée

Om actie te ondernemen, moeten we de belangrijkste symptomen van candidiasis herkennen

Dit zijn voornamelijk spijsverteringsproblemen die je zouden moeten alarmeren: systematisch opgeblazen gevoel, een gevoel van een overvolle maag na elke maaltijd, zure reflux, afwisselend diarree en constipatie.

Aanhoudende vermoeidheid, anale jeuk, allergieën (loopneus, enz.) of huidreacties, agressiviteit, depressie worden vaak aan de lijst toegevoegd.

Hoe kan het evenwicht van de darmflora worden hersteld?

Er zijn drie doelstellingen:

 • De candida albicans elimineren,
 • gezonde gisten behouden,
 • het algehele evenwicht van het darmecosysteem herstellen.

Als we alleen de schimmel behandelen zonder zijn omgeving te veranderen, zal hij terugkomen. De behandeling kan lang duren, van 6 maanden tot 1 jaar.

Pas je dieet aan om candida albicans te verminderen!

Het doel van het veranderen van je dieet is om de schimmel uit te hongeren en hem terug te dwingen in een evenwichtige positie binnen je microbiota. De beste strategie is om een gezonde fysiologische omgeving te creëren. Je spijsverteringssysteem weer in balans brengen is een cruciale stap in het proces om candidiasis voor eens en voor altijd uit te roeien.

Om dit te doen, moet je voor een periode van drie weken tot een maand:

Beperk de snelle koolhydraten in bewerkte voedingsmiddelen (commerciële kant-en-klaarmaaltijden, gepasteuriseerde en geraffineerde producten, evenals alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan conserveringsmiddelen, pesticiden en andere chemicaliën) en geraffineerde suiker (vooral witte suiker).

Maar suiker heeft ook andere namen! Lees etiketten dus zorgvuldig en laat alle voedingsmiddelen weg die de woorden: sucrose, fructose, maltose, lactose, glucose, glycogeen, mannitol, sorbitol, galactose, monosacharide of polysacharide bevatten.
Wees voorzichtig, suiker is het favoriete voedsel voor candida albicans.

Probeer je vleesconsumptie te beperken, omdat de behandeling van dieren met antibiotica ook schadelijk is voor je darmflora, omdat het de spijsvertering en darmflora verzwakt, waardoor er ruimte ontstaat voor de proliferatie van candida albicans.

Verminder je inname van lactose , suiker is het hoofdvoedsel van candida albicans. Wissel één maaltijd af met een gewoon zuivelproduct en één met een portie harde kaas (Gruyère, Comté, Beaufort, etc.): yoghurt, harde kaas, plantaardige melk (amandel, rijst, kokos, etc.) of lactosearme melk (light ochtend, etc.). Vermijd crème fraîche, ijs en andere industriële of zelfgemaakte bereidingen en gebak. Deze voedingsmiddelen zijn zowel zoet als verzurend.

gruyère

Verminder ook je consumptie van :

 • gisten en fermenten in alle voedingsmiddelen en bereidingen die gist, schimmels of fermenten bevatten, zoals brood, pizza, sojasaus, tamari, gefermenteerde dranken, enz.
 • granen die rijk zijn aan gluten (tarwe, rogge, haver, gerst, spelt, kamut) en maïs, dat zeer rijk is aan suiker.
 • groenten en fruit die zuur of te veel suiker bevatten.

Geef de voorkeur aan alkaliserende voedingsmiddelen.

Vermijd bepaalde vruchten zoals kersen en druiven, die sacharose bevatten, en alle citrusvruchten behalve citroenen en grapefruit, die de zuurgraad van het spijsverteringskanaal verhogen.

Je kunt deze voedingsmiddelen vervangen door :

 • plantaardige melk: rijst, amandelen, met calcium verrijkte kokosmelk, etc. Ze voorzien je van eiwitten en calcium en zijn van onschatbare waarde in de keuken!
 • avocado’s, grapefruit, appels, bosbessen, aardbeien, rode bessen en natuurlijk de beroemde citroenen (3 porties van ongeveer 100 g per dag)!
 • Niet-zetmeelrijke, alkaliserende groenten moeten in grote hoeveelheden worden gegeten. Houd echter rekening met het suikergehalte van fruit.
 • Glutenvrije of glutenarme granen zoals rijst, boekweit, quinoa, amarant, tapioca, arrowroot (pijlwortel), gierst, sorghum, teff… maïs, kastanjes. Je vindt ze in de vorm van vlokken, bloem, griesmeel of gewoon zoals ze zijn, zodat je nieuwe manieren van koken kunt ontdekken.
 • Peulvruchten zoals kikkererwten, linzen (groen of koraal), azuki’s, bonen (wit, rood, enz.). In combinatie met granen zijn het uitstekende bronnen van plantaardige eiwitten en een ideale vervanging voor vlees!
 • Oliehoudende zaden: walnoten, amandelen, cashewnoten, pecannoten, enz. Ze zijn een uitstekende bron van eiwitten, calcium en kalium. En ze vullen erg goed!
 • Als bron van eiwitten leveren gekookte eieren en natuurlijk gekweekte vis je de omega 3 en 6 die essentieel zijn voor een goede gezondheid.

Drink tot slot veel water! Een goede test: als je urine helder is (behalve als je wakker wordt), drink je genoeg!

Dit anti-kandidose dieet zal je letterlijk helpen om je gezondheid, energie en goed humeur terug te krijgen.
Probeer je vervolgens aan deze basisprincipes te houden door opnieuw een paar zoete voedingsmiddelen te introduceren als je daar behoefte aan hebt, maar met mate!

Aarzel niet om een 3-weekse magnesiumkuur te volgen!

Enkele natuurlijke bondgenoten om je te helpen!

 • Knoflook, een schimmelwerend middel, 1 teentje per dag om door te slikken of in capsules.
 • Grapefruitpitextract, een krachtig natuurlijk schimmelwerend middel, in te nemen in capsules van 2 tot 10 mg per dag (voor volwassenen, vraag je apotheker of je contra-indicaties hebt).
 • Probiotica, om de darmflora te herstellen zodat de bifidobacteriën weer de overhand krijgen op candida. Ze moeten Lactobacillus acidophilus La-5 en Bifidobacterium Bb-12 bevatten. Kuren van 21 dagen per maand, gedurende minimaal 3 tot 6 maanden (soms langer).
 • Drink elke dag minstens 1/2 citroensap.
 • Eet regelmatig zwarte radijs en artisjokken.

Verwen je darmflora, help hem zijn evenwicht te hervinden en zeg vaarwel tegen suikerhonger en kilo’s die niet van jou zijn!