Mineraalwater: voor wie? Waar zijn ze voor?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Of het nu plat of bruisend is, mineraalwater heeft een constante minerale samenstelling en is goedgekeurd door de Franse Nationale Academie voor Geneeskunde. Je moet weten dat mineraalwater van ondergrondse oorsprong is, microbiologisch gezond is en een stabiele minerale samenstelling heeft. Het heeft gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ter informatie: bronwater heeft een gehalte aan mineralen en sporenelementen dat niet altijd stabiel is.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Elk mineraalwater heeft zijn eigen specificiteit?

Dus ja, elk mineraalwater heeft zijn eigen specificiteit, en ik zal je helpen om het duidelijker te zien:

Calciumrijk water

Ze worden aanbevolen voor de botten en tanden, voor het samentrekken van de spieren en voor de bloedstolling. Calcium is vooral belangrijk voor kinderen en adolescenten, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen. Ze worden echter niet aanbevolen voor mensen met nierstenen.

Natriumrijk water

Natriumrijk water helpt het lichaam bij het doorgeven van zenuwprikkels, houdt het lichaam goed gehydrateerd en vermindert het risico op spierkrampen. Ze helpen bij de spijsvertering na een zware maaltijd. Ze worden echter niet aanbevolen als je een zoutarm dieet volgt, last hebt van vochtophoping, hoge bloeddruk of nierfalen.

Magnesiumrijk water

Magnesiumrijke waters helpen bij het behoud van een gezond hart en de overdracht van zenuwprikkels. Ze helpen ook tegen stress en constipatie. Aan de andere kant kan overmatige consumptie van magnesiumrijk water diarree veroorzaken.

Tip: als je baby of kind last heeft van constipatie, is het aan te raden om in uitzonderlijke gevallen een fles magnesiumrijk water te drinken.

Water rijk aan natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaatwater helpt de zuurtegraad van het lichaam te verlagen en spiervermoeidheid te verminderen, waardoor het wordt aanbevolen voor sporters. En, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is water rijk aan natriumbicarbonaten niet hetzelfde als water rijk aan natrium, dus er is zelfs geen probleem met bijvoorbeeld een hoge bloeddruk! Het enige nadeel van het drinken van water dat rijk is aan natriumbicarbonaten is dat het bruist, dus je kunt er een oprisping van krijgen.

Fluoride-rijk water

Fluoride is een essentieel mineraal voor sterke botten en tanden. Maar let op: te veel fluoride kan je tanden broos maken. Fluoride-rijk water wordt daarom afgeraden voor kinderen onder de 7 jaar!

eau minérale

Welke waters worden aanbevolen?

Afhankelijk van je profiel zijn sommige waters beter dan andere:

  • Als je een atleet bent, kies dan water dat rijk is aan natriumbicarbonaat voor een beter herstel.
  • Als je een postmenopauzale vrouw bent, is een calciumrijk mineraalwater interessant vanwege het risico op osteoporose.
  • Als je iemand bent die gestrest is, denk dan eens aan mineraalwater dat rijk is aan magnesium.

Elk mineraalwater heeft zijn eigen specifieke voordelen – het is een “alicament” – maar vergeet vooral niet dat het belangrijk is om je water te variëren en niet alleen mineraalwater te drinken!

Tip: Vermijd flessen met het cijfer “1” pictogram als je je plastic flessen hergebruikt, want dit is slecht voor je gezondheid.

Hoe zit het met kraanwater?

Kraanwater wordt behandeld om aan de drinkwaternormen te voldoen. Mineraalwater daarentegen is “puur” van oorsprong en hoeft niet behandeld te worden. De samenstelling van kraanwater verschilt van regio tot regio. In de regio Parijs is het water bijvoorbeeld kalkhoudend en dus rijk aan calcium. En je kunt er ook geen gezondheidsclaims aan verbinden.

Vergeet niet dat kraanwater niet geschikt is voor het bereiden van babyvoeding.

Samengevat

  • Calciumrijk water: goed voor ouderen;
  • Natriumrijk water: goed als je een lage bloeddruk hebt;
  • Magnesiumrijk water: goed tegen stress en constipatie;
  • Water rijk aan natriumbicarbonaat: goed voor sporters;
  • Let op: mineraalwater mag niet dagelijks gedronken worden;
  • Kraanwater is niet geschikt voor baby’s.