Hoeveel calorieën zitten er in een komkommer?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Komkommers zitten boordevol waardevolle voedingsstoffen en antioxidanten die veel ziekten kunnen helpen voorkomen. Bovendien bevatten ze weinig calorieën en veel water, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die die extra kilo’s kwijt willen. Komkommers behoren tot de pompoenfamilie en omvatten ongeveer 55 soorten. Welke vitaminen bevat komkommer? Hoeveel calorieën bevat het en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Calorieën in komkommers: 14,70 kcal per 100 g

100 g komkommers bevatten 14,70 calorieën (kcal), volgens het Agence pour la Recherche et l’Information en Fruits et Légumes (APRIFEL). Maar andere auteurs schatten dat 100g komkommer eerder 10 kcal bevat. Een middelgrote komkommer (450 g) bevat ongeveer 66,15 calorieën (kcal). Om een idee te krijgen van de orde van grootte, moet je bedenken dat de hoeveelheid calorieën van een middelgrote komkommer (450 g) vergelijkbaar is met de hoeveelheid calorieën van een grote appel en 1,5 theelepel suiker.

Om deze 66,15 kcal te verbranden, moet je minstens 4 minuten fietsen, 3 minuten zwemmen of 3 minuten hardlopen.

Een ingemaakte komkommer bevat ongeveer 7 calorieën. Afhankelijk van de grootte neemt deze waarde iets toe. Interessant is dat ingemaakte komkommers minder calorieën bevatten dan gewone rauwe komkommers, omdat de hoeveelheid koolhydraten door de fermentatie is verminderd.

Komkommer: Eiwit-, koolhydraat- en vetgehalte

In tegenstelling tot andere seizoensgroenten kun je komkommers het beste eten met de schil erop. Dit komt omdat het de hoogste concentratie voedingsstoffen bevat. Komkommers bevatten 14% eiwit, 80% koolhydraten en 5% vet.

Tabel met voedingswaarden voor komkommers

VoedingsstoffenKomkommer: gehalte per 100 gram
Koolhydraten3,63 g
-waarvan suikers1,67 g
-waarvan zetmeel0,83 g
-waarvan voedingsvezels0,5 g
Eiwit0,65 g
Vet0,11 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0,037 g
Kalium147 mg
Natrium2 mg water
Water95,2 g

Wat is het gemiddelde gewicht van een komkommer?

De gemiddelde komkommer weegt 450 g. Volgens Apritel weegt een rauwe komkommer gemiddeld 400 tot 500 gram. Andere specialisten schatten het gemiddelde gewicht van een komkommer tussen 250 g en 300 g.

Hoeveel vitaminen bevat een komkommer?

Komkommers bevatten vitamines die van onschatbare waarde zijn voor een goede gezondheid. Bètacaroteen is een natuurlijke stof die de huid beschermt tegen UV-stralen. Daarom raden we aan om komkommers te eten in de zomer. De B-vitamines in komkommers ondersteunen de goede werking van het zenuwstelsel en metabolische veranderingen, omdat ze deel uitmaken van co-enzymen en enzymen.

Welke mineralen bevat komkommer?

Komkommers bevatten weinig calorieën en voedingsvezels. Het levert veel water, waardoor het perfect is voor warme dagen. Het bevat kalium en kleine hoeveelheden fosfor, zink, koper, mangaan en jodium. Samen met een lage natriuminname beschermt kalium tegen hoge bloeddruk en het vasthouden van water in het lichaam.

Zink is erg belangrijk voor het lichaam omdat het een bestanddeel is van meer dan 300 enzymen die metabolische reacties in het lichaam katalyseren. Het is ook belangrijk voor mannen omdat het prostaatkanker voorkomt en een rol speelt bij de omzetting van geconsumeerde alcohol. Het speelt ook een rol in de eiwitstofwisseling.

Koper is een bestanddeel van eiwitten en enzymen. Het speelt een belangrijke rol in de ijzervernieuwingsprocessen van het lichaam en bij de productie van hemoglobine. Jodium is een essentieel bestanddeel van schildklierhormonen, die essentieel zijn voor een gezonde stofwisseling, energieproductie en het behoud van gewicht en lichaamstemperatuur.

Bevatten komkommers voedingsadditieven?

Komkommers zijn plantaardig voedsel dat over het algemeen vers wordt gegeten, kort na de oogst. In dit geval bevat het geen voedingsadditieven. Komkommerconserven in azijn bevatten echter wel antibacteriële en schimmelwerende additieven. Dit zijn benzoëzuur en natrium-, kalium- en calciumbenzoaten (E210, E211, E212, E213).

Maakt komkommer dik?

De belangrijkste eigenschappen van komkommers zijn hun zuiverende en vochtafdrijvende werking, dankzij hun hoge gehalte aan water, vezels en mineralen. Daarom worden komkommers aanbevolen als onderdeel van een afslankdieet voor mensen die overtollig vocht en cellulitis willen verwijderen. Dat gezegd hebbende, komkommers zijn niet dikmakend. Integendeel, je wordt er slanker van.

In feite helpen het water en de vezels die ze bevatten om het verzadigingsgevoel te verhogen, met heel weinig calorieën. Als je komkommers op de juiste manier gebruikt als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, kunnen ze je helpen om op een gezonde manier af te vallen.