Hoeveel calorieën zitten er in een abrikoos?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Abrikozen, de vrucht van de abrikozenboom, behoren tot een groep vruchten die uitstekende snacks zijn voor de figuurbewuste mens. Hoewel ze rijk zijn aan koolhydraten, kunnen ze je helpen afvallen als je ze met mate eet. De vrucht in kwestie bevat relatief weinig calorieën. Abrikozen zijn ook een bron van vitaminen, mineralen en vezels, die de stofwisseling versnellen, je vullen en beschermen tegen plotselinge stijgingen en dalingen van de bloedsuikerspiegel. Laten we eens kijken hoeveel calorieën abrikozen bevatten.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Calorieën abrikozen: 48 Kcal

Abrikozen bevatten 48 kcal per 100 g. Om te zien hoeveel dit werkelijk is, moet je bedenken dat de hoeveelheid calorieën van een abrikoos vergelijkbaar is met de hoeveelheid calorieën van een appel of 2 theelepels suiker. Om deze calorieën kwijt te raken, moet je bijvoorbeeld minstens 4 minuten fietsen, 3 minuten zwemmen of 3 minuten hardlopen.

calorie abricot

Abrikozen: gehalte aan koolhydraten, vetten en eiwitten?

Abrikozen zijn voornamelijk een bron van koolhydraten, die een belangrijk onderdeel zijn van een evenwichtige voeding. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van je lichaam. Ze moeten daarom 45 tot 65% van je dagelijkse energiebehoefte dekken. Het is de moeite waard om te weten dat abrikozen, dankzij hun heilzame complexe koolhydraten, je zullen voorzien van een stevige dosis energie. Deze suikers helpen je om je bloedsuikerspiegel constant te houden.

Abrikozen bevatten vezels (2g), die het afslankproces ondersteunen, de spijsvertering reguleren, de bloedsuikerspiegel stabiliseren en je een vol gevoel geven. De vrucht bevat weinig natrium (1 mg).

Abrikozen bevatten 10% van hun calorieën uit eiwitten, 83% uit koolhydraten en 7% uit vet.

Tabel met voedingswaarden voor abrikozen

VoedingsstoffenAbrikoos: inhoud per 100 gram
Koolhydraten11,1 g
-waarvan suikers0 g
-waarvan zetmeel0 g
-waarvan voedingsvezels2 g
Eiwit1,4 g
Vet0,4 g
-waarvan cholesterol0 g
-waarvan verzadigde vetzuren0,027 g
Kalium259 mg
Natrium1 mg
Water86,4 g

Hoeveel weegt een gemiddelde abrikoos?

Een middelgrote abrikoos (55 g) levert ongeveer 26 calorieën (kcal). Dit komt overeen met ongeveer 1% van de dagelijkse caloriebehoefte van een volwassene met een gemiddeld gewicht die matig lichamelijk actief is (uitgaande van een dagelijkse behoefte van 2400 kcal).

Maken abrikozen dik?

Terwijl 100 g verse abrikozen ongeveer 34 kcal leveren, leveren 100 g gedroogde abrikozen meer dan 241 kcal! Dit komt natuurlijk door het verminderde watergehalte. Je moet echter toegeven dat het eten van 100 gram gedroogde abrikozen een hele opgave is. Mensen eten over het algemeen niet meer dan 3-4 stuks per keer.

Ze zijn een uitstekende vervanger voor snoep, omdat ze erg zoet zijn en de eetlust stillen. Daarom worden ze aanbevolen om af te slanken, hoewel slechts in beperkte hoeveelheden. Ze bevatten veel vezels, zowel oplosbare als onoplosbare. Oplosbare vezels helpen om het cholesterolgehalte laag te houden en de bloedsuikerspiegel op peil na de maaltijd.

Abrikozen reinigen de darmen effectief, stimuleren de darmperistaltiek en zijn een hoogwaardig prebioticum voor darmbacteriën. Het is dus de moeite waard om af en toe een handjevol in je ochtendpap te gooien, of samen met je favoriete noten te knabbelen als onderdeel van je ontbijt.

Abrikozen houden je vol dankzij hun vezelgehalte. Daarom bevorderen ze effectief gewichtsverlies, natuurlijk, als je ze in redelijke hoeveelheden eet. Uiteindelijk zijn abrikozen niet dikmakend.

Welke mineralen bevatten abrikozen?

Abrikozen zijn een bron van kalium (259 mg), een micronutriënt dat essentieel is voor het behoud van de elektrolytenbalans van het lichaam. Het helpt ook de spieren werken en beschermt het hart en de hersenen. Een tekort aan kalium kan vermoeidheid, prikkelbaarheid en een hoge bloeddruk veroorzaken.

Welke vitaminen bevat abrikoos?

Abrikozen zijn rijk aan bètacaroteen, een stof die de voorloper is van vitamine A. Ze bevatten ook veel vitamine C en vitamine E. Abrikozen bevatten een aantal stoffen met antioxidantwerking. Deze omvatten luteïne en zeaxanthine, evenals quercetine.

Wat zijn de eigenschappen van abrikozen?

Abrikozen worden aanbevolen bij problemen die veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine A, zoals oogziekten, huidziekten en maag- en darmaandoeningen. Ze bevatten vezels, die kunnen helpen tegen constipatie. Het eten van abrikozen kan helpen om je huid te beschermen tegen de zon. Abrikozen zijn nuttig bij het voorkomen van overtollige vrije radicalen, die aan de basis liggen van verouderings- en celveranderingsprocessen. Het is nuttig voor het stimuleren van het immuunsysteem en het stimuleren van de eetlust. Abrikozen werden altijd al beschouwd als een wondermiddel tegen stagnatie en de daaruit voortvloeiende zwelling. Het dankt deze eigenschap aan zijn hoge kaliumgehalte, de ultieme mineralenafvoer.