Groenten en fruit beginnend met D

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Groenten en fruit zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding. Een dieet dat rijk is aan groenten en fruit kan de bloeddruk verlagen en het risico op hartaandoeningen en beroertes verkleinen. Het eten van groenten en fruit kan bepaalde soorten kanker helpen voorkomen, het risico op oog- en spijsverteringsproblemen verminderen en een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel, wat kan helpen om je eetlust onder controle te houden. Is er wel een D groente of fruit? Dat ga je zo ontdekken!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

D-vormige vruchten

Twee vruchten hebben namen die beginnen met een “d”. Het zijn de dadel en de durian.

datte, fruit en d
Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm (Phoenix dactylifera).

De dadel, een sappige (d)-vrucht

Dadels bevatten veel calorieën. 100 gram dadels bevat ongeveer 270 calorieën, voornamelijk geleverd door de 65 gram suiker die ze bevatten. Deze suikers komen echter niet snel in de bloedbaan terecht door de grote hoeveelheid vezels die deze vrucht bevat. In 100 gram dadels zitten 11 gram oplosbare en onoplosbare vezels. Deze vezels maken dadels minder schadelijk dan andere gedroogde vruchten die niet zoveel vezels bevatten.

Dadels zijn erg rijk aan kalium. 100 gram bevat 650 mg kalium. Dadels bevatten matige hoeveelheden fosfor, calcium en magnesium. Ze bevatten ook vitaminen uit de B-groep, vitamine C en provitamine A (bètacarotenen).

Het eten van deze vruchten helpt hartaandoeningen te bestrijden en te voorkomen. De vezels die ze bevatten binden vetten en cholesterol en verwijderen deze uit het lichaam. Het eten van één tot drie dadels per dag kan zenuwaandoeningen zoals angst of lichte depressie helpen voorkomen.

Durian, een vrucht in d

De durian of durio is de vrucht van de Durio zibethinus, een boom die behoort tot de Malvaceae familie en oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. De vrucht is licht ovaal. Hij is ongeveer 30 cm breed en bedekt met indrukwekkende stekels. De vrucht kan tussen de 1 en 7 kilo wegen.

Het eetbare vruchtvlees verspreidt een kenmerkende geur die sterk en doordringend is. Sommige mensen vinden de geur aangenaam zoet, anderen vinden hem misselijkmakend en afstotend. De geur roept reacties op die variëren van diepe waardering tot intense afkeer.

Ondanks deze contrasterende reacties is durian van nature rijk aan ijzer, vitamine C en kalium. Het eten van deze ‘d’ vrucht verbetert de spierkracht, de gezondheid van de huid en verlaagt zelfs de bloeddruk. Bovendien bevat één portie durian 23 gram voedingsvezels, wat bijna al je dagelijkse voedingsbehoeften dekt.

Durian is ook rijk aan gezonde plantaardige stoffen zoals anthocyanen, carotenoïden, polyfenolen en flavonoïden. Dit voedingsprofiel maakt durian tot een van de meest voedzame vruchten ter wereld.

Groenten die beginnen met “d

Twee groenten hebben namen die beginnen met een ‘d’. Dit zijn koe-erwten en koe-erwten.

Koe-erwten

Koedoperwt(Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) is een peulvrucht. Het is een variëteit van de cowpea en wordt voornamelijk geteeld voor zijn onrijpe groene peulen, die opvallend 35 tot 75 centimeter lang zijn. Het gebruik lijkt erg op dat van sperziebonen.

Légume et fruit en d
Dolique-asperge (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) is een peulvrucht.

De knapperige, malse peulen worden zowel vers als gekookt gegeten. Ze worden het best jong en dun gegeten. Ze worden soms in korte stukken gesneden om te koken. In West-Indië worden ze vaak gesauteerd met aardappelen en garnalen. In India worden ze in verschillende gerechten gebruikt.

Een portie dolique-asperge van 100 gram bevat 47 calorieën, 4 mg natrium, 8 gram koolhydraten en 3 gram proteïne. Deze “d”-groente bevat geen vet of cholesterol. Asperges zitten boordevol antioxidanten, antibacteriële, antivirale en antikanker eigenschappen. Ze bevatten bètacaroteen, vitamine B1 en B2, chlorofyl, riboflavine, fosfor, thiamine, vezels, ijzer en pectine.

Egyptische cowpea

Egyptische cowpea(Lablab purpureus) of lalab is een peulvrucht die oorspronkelijk uit India komt. De vruchten en zaden van deze boon zijn eetbaar als ze goed gekookt worden met verschillende keren water. Anders zijn ze giftig door de aanwezigheid van cyanogene glycosiden. De bladeren van deze “d”-vormige groente worden rauw gegeten of gekookt zoals spinazie. De bloemen kunnen rauw of gestoomd gegeten worden. De wortel kan worden gekookt of gebakken. De zaden worden gebruikt om tofu en tempeh te maken.

Rauwe, onrijpe cowpea peulen bevatten slechts 46 calorieën per 100g, terwijl rijpe, droge zaden 344 calorieën bevatten. Gedroogde cowpea zaden zijn een uitstekende bron van voedingsvezels. Voedingsvezels verlagen het cholesterolgehalte in het bloed door de heropname van cholesterolbindende galzuren in de dikke darm te verhogen.

Gedroogde Egyptische erwten zijn een van de beste bronnen van B-vitamines. Ze bevatten vitamines zoals thiamine, pyridoxine, riboflavine, pantotheenzuur, foliumzuur en niacine.