Contra-indicaties voor bepaalde groenten en fruit

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

We horen het altijd: “Eet 5 groenten en fruit per dag”… Maar wist je dat bepaalde groenten en fruit soms een contra-indicatie hebben?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Ondanks de goede reputatie van groenten en fruit vanwege hun positieve effecten op onze gezondheid, kunnen ze in bepaalde gevallen schadelijk zijn!

Als we aan interacties denken, denken we aan de bijwerkingen die gepaard gaan met het nemen van medicijnen… Maar bijvoorbeeld grapefruitsap kan effecten veroorzaken bij cholesterolverlagende medicijnen en kan de ongewenste effecten versterken, zoals een soort overdosis.

En bij andere medicijnen bestaat het risico op onderdosering, zoals bij sinaasappel- en appelsap, die de opname door de darmen waarschijnlijk verminderen.

Daarom moet je voorkomen dat je bepaalde medicijnen en fruit tegelijk inneemt, of ten minste 4 uur wachten.

En hoe weet je welke medicijnen een risico vormen?

Om erachter te komen welke medicijnen een risico vormen, is het belangrijk om je arts of apotheker om advies te vragen en vooral om de bijsluiter te lezen!

Als je antistollingsmedicijnen neemt, is het bovendien aan te raden om voedingsmiddelen met vitamine K te beperken, omdat deze vitamine het bloed doet stollen!

Deze vitamine zal dus het proces van de medicatie vertragen of elimineren.

En welke groenten zijn rijk aan vitamine K?

  • Kool (inclusief zuurkool) ;
  • spinazie ;
  • waterkers
  • paardenbloem;
  • bepaalde salades (rucola, andijvie, Romeinse sla);
  • Koolzaad- en sojaolie.
épinards

Wees echter voorzichtig, want ze zitten in bepaalde sauzen en industriële producten.

Het is essentieel om gevarieerd te eten.

Het doel is niet om deze voedingsmiddelen te elimineren, maar om te voorkomen dat ze allemaal in dezelfde maaltijd of op dezelfde dag worden geconcentreerd.

Je moet ook op je hoede zijn voor bepaalde plantaardige voedingssupplementen, zoals sint-janskruid, soja, zeewier, enz. die de werking van anti-vitamine K kunnen verminderen.

Vraag in elk geval advies aan je arts voordat je voedingssupplementen neemt, net zoals je dat zou doen met medicijnen.

Hoe zit het met koffie, alcohol, antidepressiva en melk?

Je moet weten dat bepaalde antibioticamoleculen, vooral diegene die gebruikt worden om urineweginfecties te behandelen, de natuurlijke eliminatie van cafeïne verhinderen door het in het lichaam vast te houden.

De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met een overdosis cafeïne: verhoogde hartslag, opwinding, hypervigilantie en zelfs bewustzijnsverlies.

Op dezelfde manier kan ethanol in alcohol de effecten van kalmerende middelen versterken door hun bloedconcentratie in het lichaam te beïnvloeden.

De effecten van het kalmeringsmiddel worden versterkt, wat resulteert in verminderde alertheid, duizeligheid en zelfs flauwvallen.

Bepaalde antidepressiva en bepaalde behandelingen om de symptomen van de ziekte van Parkinson te beperken werken bijvoorbeeld samen met chocolade of sterk gerijpte kazen, of zelfs met tapbier.

Ten slotte vermindert melk de opname van bepaalde antibiotica (tetracyclines).

Samengevat

  • Grapefruitsap is gecontra-indiceerd met bepaalde cholesterolverlagende medicijnen (dus denk eraan om het 4 uur na elkaar in te nemen);
  • Pas op met groenten die rijk zijn aan vitamine K als je antistollingsmiddelen neemt (het is geen kwestie van ze te verbieden, aangezien de balans over meerdere maaltijden wordt bereikt);
  • Het is belangrijk om de bijsluiter te lezen!
  • En aarzel niet om je arts of apotheker om advies te vragen.