Alles wat je moet weten over organisch silicium: Gevaren, voordelen en eigenschappen

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Organisch silicium is een spoorelement waarover al lang wordt gediscussieerd. Is organisch silicium gevaarlijk? Zo ja, wat zijn dan de gevaren van organisch silicium? Voordat ik deze vragen beantwoord, zal ik eerst wat meer vertellen over de eigenschappen ervan.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Je bent ongetwijfeld bekend met het mineraal silicium. Het is een sporenelement in het lichaam. Maar heb je ooit gehoord van organisch silicium? Wat zijn de sterke punten en specifieke gezondheidsvoordelen?

Wat zijn de eigenschappen van organisch silicium?

Silicium is een spoorelement in het lichaam. Het is ook aanwezig in een groot aantal plantaardige voedingsmiddelen. Het symbool van silicium is SI en het atoomnummer is 14. Het maakt 25% uit van de aardkorst. Van nature is er geen vrij silicium aanwezig op aarde. Het is echter overvloedig aanwezig in de vorm van oxiden. In zijn natuurlijke vorm ziet het eruit als een donkergrijs vast element.

Silicium is geen essentieel spoorelement. Toch heeft het voordelen voor de gezondheid van botten en immuniteit. Er zijn twee soorten silicium: mineraal en organisch. Standaard is silicium mineraal. Het is organisch wanneer er een koppeling met een koolstofatoom plaatsvindt. Dit gebeurt wanneer silicium wordt opgenomen in een levend organisme, zoals een plant.

Oorsprong

In de jaren 1990 ontwierp een Franse geoloog, doctor in de sedimentologie en forensisch expert in micro-analyse met de naam Loïc Le Ribault de G5-molecule, met wat hij “organisch silicium” noemde. Hiervoor baseerde hij zich op de studies van Norbert Duffaut, een expert organische chemie van de universiteit van Bordeaux. Deze specialist slaagde er in 1957 in om een organische siliciummolecule te synthetiseren. Hij stabiliseerde het met behulp van salicylzuur. Uiteindelijk beweren sommigen dat G5 organisch silicium is gecreëerd door Norbert Duffaut, terwijl anderen dit werk toeschrijven aan Loïc Le Ribault.

Voedingssupplementen met organisch silicium zijn te vinden in capsule-, gel- of drinkvorm. Ze worden over het algemeen aanbevolen voor mensen met gewrichts- of botproblemen. Het wordt ook sterk aanbevolen voor senioren om botdemineralisatie tegen te gaan. Voordat je het gaat gebruiken, raad ik je aan een arts te raadplegen, want er zijn contra-indicaties voor het gebruik ervan.

Samenstelling en dosering

De ingrediënten van organisch silicium variëren per product. Hier is een voorbeeld van de samenstelling: osmosewater, plantaardige glycerine, gestabiliseerd orthosiliciumzuur, cholinechloride, natuurlijk aroma, zink- en kopergluconaten en zoetstof (steviolglycosiden).

Het menselijk lichaam bevat gemiddeld zeven gram silicium. Silicium is aanwezig in het bloed (vijf milligram per liter). Het overgrote deel blijft echter achter in veel lichaamsweefsels, zoals de thymus. De thymus is essentieel voor het immuunsysteem, vaatwanden, bijnieren, botten, huid en andere organen zoals de lever, milt en alvleesklier.

Organisch silicium is verkrijgbaar in capsule- of vloeibare vorm, in verpakkingen van 500 ml of 1 liter. Dit product kan gemengd worden met planten zoals brandnetel (organisch silicium brandnetel). Het is ook verkrijgbaar als organische silicium G5 gel of andere producten. Over het algemeen wordt dit type silicium gemengd met essentiële oliën.

Organisch silicium: de gevaren

Organisch silicium is een spoorelement dat al jaren onderwerp van discussie is. Terwijl sommigen het zien als een wonderproduct, beweren anderen dat het nutteloos of zelfs schadelijk is. Op dit moment is er geen bewezen risico dat organisch silicium het lichaam aantast. Experts hebben geen gevaar gevonden in verband met de consumptie van echt organisch silicium, wat monomethylsilanetriol (MMST) is.

Het enige geïdentificeerde risico heeft betrekking op het spoorelement silicium zelf. Het langdurig consumeren van te veel slecht opneembaar silicium kan leiden tot het risico op nierstenen. Bijgevolg kan het gebruik van veel voedingssupplementen met een hoog siliciumgehalte maar een lager assimilatiepercentage (minder dan 20%) over een bepaalde periode dit risico verhogen.

Het gebruik van stoffen met een hoog gehalte aan siliciummineralen die niet geassimileerd kunnen worden, kan dit risico verhogen. Om dit te vermijden, kun je het beste kiezen voor producten met echt organisch silicium (MMST) dat voor bijna 70% door het lichaam wordt opgenomen. Vermijd orthosiliciumzuuroplossingen met een gemiddeld assimilatiepercentage van 12,5%.

Tot slot heeft organisch silicium op dit moment geen echte contra-indicaties, behalve in gevallen van nierinsufficiëntie of disfunctie. Het kan daarom gebruikt worden ongeacht de behandelingen die je al neemt of je huidige gezondheidstoestand. Het beste is om een arts te raadplegen. Voordat je het inneemt, raad ik je dat ten zeerste aan. Organisch silicium is nog steeds een kritiek product. Wees dus voorzichtig en gebruik het niet lukraak.

Wat zijn de voordelen van organisch silicium?

Hier zijn de vele voordelen van organisch silicium.

Voor botten en gewrichten

Vitamine D en calcium zijn essentieel voor een goede botgroei. Ze garanderen ook botsterkte en flexibiliteit. Botten zijn opgebouwd uit verschillende mineralen zoals magnesium, fosfor en calcium. Sommige elementen, zoals calcium, hebben andere elementen nodig om zich aan de botten te binden. Daarom kan calcium alleen worden opgenomen met silicium (of silica, als je dat liever hebt). Het is daarom van vitaal belang om te zorgen voor voldoende organische silicium (voeding of supplementen) om beschadigde botten te remineraliseren.

Organisch silicium optimaliseert de genezing van breuken en botverwondingen. Het kan ook de genezingstijd van een breuk verkorten. Bovendien kan dit mineraal artrose bestrijden wanneer het gecombineerd wordt met een evenwichtige voeding van hoge kwaliteit. Silicium werkt ook ontstekingsremmend.

Met betrekking tot immuniteit en de huid

Organisch silicium werkt in op het ontwerp van antigenen en antilichamen. Hiertoe kan het B lymfocyten perfect transformeren in T lymfocyten (LB in LT). Het speelt ook een essentiële rol in de werking van het immuunsysteem.

De huid is een van de meest effectieve beschermende organen. Het aanwezige collageen geeft de huid elasticiteit en stevigheid. Bindweefsel maakt gebruik van koolhydraten, mucopolysacchariden en elastine. Deze zorgen ervoor dat de huid vocht vasthoudt en de elasticiteit van het bindweefsel behoudt. Het is duidelijk dat de huid relevante bescherming biedt tegen vroegtijdige veroudering en agressie van buitenaf. En al deze moleculen bevatten een aanzienlijke hoeveelheid silicium.

Siliciumsupplementen zijn nodig voor wie er een tekort aan heeft. Dit draagt bij tot het behoud van een optimale gezondheid van het haar, het tandvlees, de tanden en de elasticiteit van de huid. Silicium optimaliseert ook de genezing.

De effecten op de hersenen

Het siliciumgehalte daalt met de leeftijd. Siliciumsupplementen kunnen daarom met de jaren toenemen en extreem hoog zijn voor senioren. Deskundigen steunen al lang de mogelijkheid dat aluminium dat zich in de hersenen ophoopt de oorzaak is van de ziekte van Alzheimer. Bijgevolg zou een adequate inname van silicium de mogelijkheid moeten bieden om het aluminiumgehalte in de hersenen aanzienlijk te verminderen. Hetzelfde geldt voor de botten, lever en nieren. Silicium kan de eliminatie van aluminium via de urine optimaliseren.

Opcardiovasculaire bescherming

Organisch silicium remt de gevolgen van coronaire hartziekten. Het zorgt er zelfs voor dat de bloedvaten stollen. Met de leeftijd verdwijnt silicium uit de aorta, waardoor het kritieke bindweefsel vermindert. Hierdoor neemt het risico op hartaandoeningen toe. Daarom biedt de noodzakelijke inname van organisch silicium de mogelijkheid om vitaal longweefsel te consolideren en te behouden, zodat het de gevolgen van vervuiling kan bestrijden.

Op haar en nagels

Organisch silicium is relevant voor haaruitval, ook bekend als ‘alopecia’. In veel gevallen heeft dit te maken met een dieet zonder essentiële voedingsstoffen. Silicium kan helpen bij het herstellen van een mooie haardos. Het verbetert de haargroei en optimaliseert de glans en natuurlijke glans.

En ten slotte, met het oog op veroudering

De voorraden silicium in het lichaam nemen af met de jaren. Deze lichte en regelmatige daling van het siliciumgehalte leidt tot een gestage achteruitgang van de algemene gezondheid en gaat gepaard met voortdurende vermoeidheid. Het innemen van organisch silicium zou daarom helpen om de genezing te optimaliseren en deze constante vermoeidheid die met veroudering gepaard gaat te bestrijden. Dankzij de inname van organisch silicium kan het lichaam gemakkelijker een zeker niveau van comfort, volheid en welzijn terugwinnen. Ten slotte heeft organisch silicium een positief effect op het hele lichaam: huid, nagels, haar, tanden en kraakbeen.

Waar vind ik organisch silicium?

Silicium is een sporenelement dat voorkomt in het lichaam en in veel plantaardig voedsel. Hoewel het geen ‘essentieel’ spoorelement is, is het essentieel voor het immuunsysteem en voor het behoud van een optimale gezondheid van de botten. Het meeste silicium zit in drinkwater.

Hier is een lijst van drinkwaters met een hoog siliciumgehalte (per liter en in mg):

  • 110 voor Chateldon
  • 72 voor Salvetat
  • 35 voor Badoit
  • 31,7 voor Volvic
  • En 15 voor Evian.

Silicium zit ook in volkoren granen, bier, dadels, bananen, koffie en thee. In grotere hoeveelheden komt het voor in planten die het vermogen hebben om het direct uit de grond op te nemen en in hun bladeren of stengels te verwerken: grassen, tarwe, haver, gerst, heermoes, brandnetels en bamboe, dat buigt maar niet breekt, via silica.

Biologisch silicium kun je vinden op internet (met name G5 organisch silicium) of in bepaalde apotheken.

Hoe neem ik een kuur organisch silicium?

Je kunt op elk moment van het jaar een kuur organisch silicium nemen. Organisch silicium kan oraal worden ingenomen (ik raad aan om het op een lege maag in te nemen), in orale of drinkbare vorm, of uitwendig in de vorm van gels.

In het algemeen duurt een intensieve siliciumkuur één tot zes maanden, afhankelijk van het probleem en de situatie. Ik adviseer je om lange, regelmatige kuren te volgen om de best mogelijke resultaten te krijgen.