Tarwekiemen en biergist: natuurlijke supplementen voor je gezondheid!

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Tarwekiemen en biergist zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan verschillende vitaminen en sporenelementen. Het zijn 100% natuurlijke voedingssupplementen. Genoeg om je te helpen de wintermoeheid te bestrijden!

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is tarwekiemen?

De tarwekorrel bestaat uit 3 delen:

  • De schil, ook wel de zemel genoemd, die bekend staat en gebruikt wordt om zijn hoge vezelgehalte.
  • De kern, die meer dan 80% van de korrel uitmaakt en voornamelijk uit zetmeel bestaat.
  • De kiem, dat is het deel van de tarwekorrel dat het embryo van de toekomstige plant bevat. Het vertegenwoordigt 2,5% van de tarwekorrel.

Tarwekiemen zijn bijzonder rijk aan vitamine A, E en bepaalde vitaminen uit de B-groep (B1, B6 en B9), evenals fosfor, kalium, ijzer, mangaan, zink en selenium. Het bevat ook fytosterolen, die de opname van cholesterol in de darm verminderen.

Het is in de winkel verkrijgbaar in de vorm van gedehydrateerde vlokken, vlokken of poeders om toe te voegen aan je dieet, of in capsulevorm.

Waarschuwing: als je ongestabiliseerde tarwekiemen koopt, is er geen thermisch proces gebruikt, dus ze zijn gevoelig voor oxidatie in de lucht en kunnen het beste op een koele plaats bewaard worden.

Als je gestabiliseerde tarwekiemen eet, zijn deze hittebehandeld om te voorkomen dat ze ranzig worden. Je kunt het op een koele, droge plaats 6 maanden tot 1 jaar bewaren.

Germes de blé

Hoe zit het met biergist?

Dit is de algemene naam voor een groep onschadelijke microscopische schimmels die van nature in de natuur voorkomen. Het wordt gebruikt om bier te vergisten, vandaar de naam. De resten worden gerecycleerd, meestal gedroogd voor een betere bewaring, en gebruikt om een natuurlijk supplement te maken. Het is verkrijgbaar als poeder of vlokken om toe te voegen aan de voeding, of in capsulevorm. Het kan ook worden toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen, zoals bepaalde specerijen of smeersels.

Het is rijk aan calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zwavel. Het is ook rijk aan bepaalde B-vitamines (B1, B3, B6 en B9).

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen actieve, onverhitte gist, die zijn probiotische eigenschappen behoudt, en inactieve gist, die verhit is en gebruikt wordt bij de industriële bereiding van alcoholische dranken. Kies daarom bij voorkeur actieve biergist.

Hun verschillende voordelen

  • Actieve biergist, bestaande uit levende micro-organismen, werkt als een natuurlijk probioticum en helpt de spijsverteringsflora te reguleren, die het soms moeilijk heeft, vooral in de winter.
  • Tijdens periodes van fysieke activiteit kan tarwekiemen helpen bij het compenseren van hogere kaliumverliezen.
  • De winter, een periode van verhoogde stress, is een risicotijd voor magnesiumtekorten, dus tarwekiemen en biergist zijn goede bondgenoten.
  • Als goede bronnen van koper helpen ze de opname van ijzer te bevorderen, dat vaak een tekort heeft bij vrouwen en atleten!
  • Tarwekiemen zijn een goede bron van vitamine E, een effectieve vitamine in de strijd tegen hart- en vaatziekten, maar ook een antioxidant die de veroudering van je cellen tegengaat.
  • Ze zijn rijk aan eiwitten en kunnen een dieet met een risico op tekorten aanvullen, vooral bij vegetariërs en veganisten.
  • Biergist en tarwekiemen zijn een goede bron van vitaminen uit de B-groep. Deze vitamines helpen je om de koolhydraten, eiwitten en lipiden in je voeding te gebruiken en dragen ook bij aan de gezondheid van je huid, haar en nagels. Deze vitamines zijn ook essentieel voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en de spieren.

Waarschuwing: overmatig gebruik van biergist kan winderigheid en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Biergist wordt ook afgeraden voor mensen die lijden aan terugkerende candida-infecties.

Hoe te gebruiken

Tarwekiemen en biergist kunnen over salades, pasta of andere gerechten, in yoghurt of soepen gestrooid worden. We raden aan om van elk één eetlepel per dag te nemen.

Je kunt ze afzonderlijk kopen of supplementen vinden die de 2 combineren. Je kunt ook supplementen vinden die verrijkt zijn met selenium, een spoorelement dat essentieel is voor onze gezondheid en een natuurlijke antioxidant, en waaraan bepaalde bevolkingsgroepen een tekort dreigen te krijgen.

Om al hun voordelen te behouden, is het aan te raden om ze niet te verwarmen.

Vitamine D

Kies in de winter ook voor vitamine D

Vitamine D, onmisbaar voor gezonde botten en tanden, wordt voornamelijk aangemaakt in de huid onder invloed van de ultraviolette stralen van de zon. Het kan worden opgeslagen in de lever en in vet zodat het kan worden gebruikt wanneer het lichaam het nodig heeft.

In de winter en het vroege voorjaar, wanneer het meer bewolkt is, de UV-stralen van de zon minder krachtig zijn en onze lichaamsvoorraden ontoereikend worden, heeft naar schatting 75% van de bevolking een tekort. Aangezien vitamine D een rol speelt bij het reguleren van het immuunsysteem, kan een tekort onze immuniteit, die tijdens de winterperiode al is aangetast, verzwakken.

Het is daarom aan te raden om een dagelijkse dosis van 800 tot 1000 IE vitamine D in druppels te nemen en in de herfst en aan het einde van de winter een bloedtest te doen, zodat je huisarts een hogere dosis kan voorschrijven als er een tekort blijft bestaan.

Recente meta-analyses hebben een beschermend effect gerapporteerd van vitamine D-supplementen op luchtweginfecties, die in de winter extra gevoelig zijn voor infecties.

En vergeet niet dat het altijd beter is om gezonde, seizoensgebonden voeding te kiezen en je dieet te variëren om jezelf te verwennen, in plaats van zonder medisch advies je toevlucht te nemen tot supplementen in de vorm van medicijnen, waarvan een overdosis een risico voor je gezondheid kan vormen!