Insulinerespons: welke invloed hebben voedingsmiddelen op onze stofwisseling?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

De insulinerespons is een fysiologisch proces dat optreedt wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten. Insuline, een hormoon geproduceerd door de alvleesklier, werkt door de opname van glucose (suiker) door de cellen te vergemakkelijken om zo de bloedsuikerspiegel te reguleren. Bepaalde voedingsmiddelen hebben echter een andere invloed op deze reactie, wat onze gezondheid, stofwisseling en gewicht kan beïnvloeden. In dit artikel ga ik onderzoeken hoe de voedingsmiddelen die we dagelijks eten de insulinerespons van ons lichaam kunnen beïnvloeden.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

De rol van insuline in ons lichaam

Insuline heeft verschillende essentiële functies in ons lichaam:

 • Het helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren door cellen in staat te stellen glucose uit het bloed op te nemen.
 • Het bevordert de omzetting van glucose in glycogeen, een vorm van energieopslag die ons lichaam ter beschikking staat om aan toekomstige energiebehoeften te voldoen.
 • Het draagt ook bij aan de eiwitsynthese en de vorming van nieuwe cellen.

Een te hoge of te frequente insulinerespons kan echter leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten.

Voedingsmiddelen die een hoge insulinerespons uitlokken

Sommige voedingsmiddelen hebben een grotere invloed op de insulinesecretie dan andere. Ze worden over het algemeen gekenmerkt door een hoge glykemische index (GI), wat betekent dat ze een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken na inname.

Koolhydraten met een hoge GI

Koolhydraten met een hoge GI zijn onder andere :

 • Enkelvoudige suikers zoals sucrose (tafelsuiker), fructose (vruchtensuiker) en lactose (melksuiker)
 • Geraffineerde graanproducten zoals wit brood, witte pasta en witte rijst
 • Gezoete dranken, zoals frisdrank en industriële vruchtensappen
 • Snoep, gebak en andere zoete desserts

Eiwitten en vetten

Hoewel eiwitten en vetten geen directe invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, kunnen ze de insulinerespons beïnvloeden, afhankelijk van hoe ze worden geconsumeerd. Een eiwitrijke maaltijd kan bijvoorbeeld een lichte stijging van insuline veroorzaken, terwijl een vetrijke maaltijd de opname van koolhydraten kan vertragen en daardoor de insulinerespons kan moduleren.

cuillère contenant du sucre

Voedingsmiddelen die een gematigde of lage insulinerespons veroorzaken

Omgekeerd hebben sommige voedingsmiddelen een minder grote invloed op de insulinesecretie. Ze worden over het algemeen gekenmerkt door een lage tot gemiddelde glykemische index (GI), wat betekent dat ze een langzamere, geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken nadat ze zijn gegeten.

Koolhydraten met een lage of gemiddelde GI

Koolhydraten met een lage of gemiddelde GI zijn onder andere :

 • Peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten en bonen
 • Volkoren granen, zoals zilvervliesrijst, volkorenbrood of volkorenpasta
 • Vers fruit en groenten, vooral die met veel vezels en weinig suiker, zoals bessen, appels en spinazie
 • Zuivelproducten, vooral kaas en yoghurt zonder toegevoegde suiker

Eiwitten en vetten

Zoals hierboven vermeld, hebben eiwitten en vetten geen directe invloed op de bloedsuikerspiegel, maar kunnen ze de insulinerespons beïnvloeden, afhankelijk van hoe ze worden geconsumeerd. Kies daarom bij voorkeur magere eiwitbronnen, zoals gevogelte, vis of peulvruchten, en bronnen van gezonde vetten, zoals olijfolie, avocado’s of noten.

Uw dieet aanpassen om uw insulinerespons beter te beheren

Als je de invloed van voedingsmiddelen op de insulinerespons begrijpt, kun je weloverwogen keuzes maken om je gezondheid te behouden en een stabiel gewicht te behouden. Hier zijn een paar tips om je dieet aan te passen:

 1. Geef de voorkeur aan koolhydraten met een lage of matige GI: kies voor volkoren granen, peulvruchten, vers fruit en groenten in plaats van geraffineerde of suikerrijke producten.
 2. Vermijd suikerhoudende dranken: vervang industriële frisdranken en sappen door water, groene thee of kruidenthee zonder toegevoegde suikers.
 3. Eet magere eiwitten: kies wit vlees, vis, eieren of peulvruchten in plaats van vet of bewerkt vlees.
 4. Eet gezonde vetten: neem voedingsmiddelen die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde, meervoudig onverzadigde en omega-3 vetzuren op in je dieet, zoals avocado’s, noten en zaden, extra vierge olijfolie en vette vis.
 5. Eet bewust: neem de tijd om van elke hap te genieten en luister naar de verzadigingssignalen van je lichaam om overeten te voorkomen.

Door een gezond, evenwichtig dieet te volgen, kun je je insulinerespons beter beheren en zo je gezondheid behouden met behoud van een stabiel gewicht.