Magnesium: waarom is het essentieel?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

75% van de bevolking heeft een tekort aan magnesium!
Dus waarom is het essentieel en waar kun je het vinden?

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Waarom is magnesium essentieel?

Magnesium is essentieel omdat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken en het speelt een essentiële rol in ons lichaam, niet alleen in het zenuwstelsel maar bijvoorbeeld ook in onze spieren, botten en tanden.

Hier zijn een paar van de rollen die het speelt om je te helpen het nut ervan te begrijpen:

  1. In het zenuwstelsel werkt magnesium als een “kalmerend middel”. Als je een tekort aan magnesium hebt, kan je zenuwstelsel overprikkeld raken.
  2. In de spieren speelt magnesium een rol bij het samentrekken en ontspannen van de spieren; voor sporters verbetert voldoende magnesium het uithoudingsvermogen en vermindert het krampen, omdat het de spieren ontspant.
  3. In de botten en tanden helpt magnesium bij het transport van calcium zodat het zich eraan kan binden.

Kan magnesium echt vermoeidheid verminderen, zoals we vaak horen?

In feite is magnesium nodig om de energiereserves te beheren.

Concreet: na een intensieve fysieke inspanning of als het erg warm is, neemt de behoefte aan magnesium toe. Als je op dat moment niet genoeg magnesium binnenkrijgt, zullen je spieren langzamer werken en zul je je bij de minste inspanning moe voelen. Voldoende magnesium binnenkrijgen kan dus inderdaad je vermoeidheid verminderen.

Maar let op, niet alle vermoeidheid kan worden weggenomen door magnesium in te nemen. Een onevenwichtig dieet, te veel werk of een zittende levensstijl zijn andere factoren die verantwoordelijk zijn voor vermoeidheid. En chronische vermoeidheid kan ook het symptoom zijn van een ziekte. Dus als het aanhoudt, raadpleeg dan je arts.

Une femme qui dort dans un train.

Waar vind je magnesium in voeding?

Magnesium zit in verschillende voedingsmiddelen:

  • Volkoren granen. Dit zijn bijvoorbeeld volkorenrijst, volkorenpasta en volkorenbrood, want het magnesium zit in het vliesje dat deze granen hun lichtbruine kleur geeft,
  • In peulvruchten zoals kikkererwten en linzen… ,
  • In groenten met donkergroene bladeren, omdat magnesium in het midden van de chlorofylmolecule zit die ze hun kleur geeft,
  • Amandelen en walnoten,
  • In fruit.

Chocolade bevat toch ook magnesium?

Chocolade bevat het, maar pure chocolade in het bijzonder! Bovendien bevatten sommige mineraalwaters het ook – het is gemakkelijk om uit te vinden welke, het staat erop geschreven (Hépar, bijvoorbeeld).

Met het grote aantal voedingsmiddelen dat magnesium bevat, kun je aan je dagelijkse behoefte voldoen: je vindt het in amandelen, zilvervliesrijst, cashewnoten, spinazie, bonen, bananen en pure chocolade.

chocolat noir pour le magnesium

Hoe kom ik erachter of ik een magnesiumtekort heb?

Een bloedtest geeft je geen precies idee van de aanwezigheid van magnesium in je lichaam.

Het zijn vooral de symptomen die je moeten waarschuwen voor een mogelijk tekort:

  • Angst, stress en soms zelfs depressie;
  • Spierkrampen, slapeloosheid, slaapstoornissen, osteoporose, vermoeidheid.

Bovendien lopen bepaalde categorieën mensen een groter risico op een magnesiumtekort, zoals vrouwen, vanwege het verlies tijdens de menstruatie.

Bovendien bevorderen bepaalde medicijnen de eliminatie van magnesium in de urine of verminderen ze de opname ervan door de darmen: dit is het geval bij diuretica, oestroprogestines (hormonale anticonceptie of hormonale behandeling van de menopauze) of protonpompremmers (die worden ingenomen om de zuurgraad in de maag te verlagen).

Neem in elk geval geen zelfmedicatie: als je een van deze symptomen hebt, raadpleeg dan je arts.

Wat moet ik denken als ik magnesiumsupplementen in de apotheek koop?

In theorie zijn ze niet nodig als je een evenwichtige voeding hebt.

Aan de andere kant, als je een aantal van de symptomen hebt die we net hebben genoemd, of als je de voedingsmiddelen die we hebben genoemd niet eet, kun je voedingssupplementen gebruiken.

Ze zijn er in tablet-, drinkbare oplossing- of ampulvorm, maar ik raad magnesiumbisglycinaat aan, dat beter door je lichaam wordt opgenomen. Neem geen kuur die langer dan 2 maanden duurt, want je lichaam zal eraan wennen en ermee stoppen.

Vraag natuurlijk altijd je arts om advies!