Wat is appelpectine?

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Appels zijn rijk aan pectine, een oplosbare vezel. Deze volledig organische stof heeft een groot aantal voordelen. Appelpectine heeft echte voordelen voor de gezondheid. De voordelen zijn onder andere het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het vergemakkelijken van de darmtransit. Het is ook een hulpmiddel van onschatbare waarde bij het volgen van een dieet, omdat het de eetlust onderdrukt. Appelpectine, dat verkrijgbaar is in verschillende vormen (poeder, voedingssupplement, capsules, enz.), wordt ook gebruikt als geleermiddel in jam.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

Wat is appelpectine?

Pectine is een plantaardige voedingsvezel, een soort complex koolhydraat van plantaardige oorsprong dat niet door het lichaam kan worden opgenomen. Het is in bijzonder hoge concentraties aanwezig in appels, vooral in de schil en de pitten. Je moet rauwe appels met de schil eten om een goede hoeveelheid pectine te kunnen opnemen. Biologische appels verdienen de voorkeur, omdat niet-biologische appels worden behandeld met pesticiden die aanwezig kunnen zijn in de schil.

Pommes vertes
Appelpectine is overvloedig aanwezig in groene appels.

Appelpectine is ook in overvloed aanwezig in groene of onrijpe appels. Deze concentratie neemt verder af naarmate de appel rijper wordt. Pectine zorgt voor de stevigheid of consistentie van de vrucht. Appels behouden een bepaald watergehalte dankzij pectine.

Appelpectine is een speciale vezel die opzwelt bij contact met water en verandert in een stroperige gel in de maag en vervolgens in de darm, waardoor het volume van de voedselbolus toeneemt en je onmiddellijk een verzadigd gevoel krijgt.

Deze verzadigende vezels hebben de capaciteit om het water in voedsel te absorberen, maar ook om vetten en suikers in de slijmerige gel op te vangen en via de darmen af te voeren.

De gezondheidsvoordelen van pectine

Appelpectine heeft een aantal voordelen voor de gezondheid. Het reguleert de bloeddruk, verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed en reguleert de bloedsuikerspiegel.

Reguleert de darmtransit

Dankzij het vermogen om het water in voedsel vast te houden, verbetert pectine de regelmaat van de darmbewegingen en helpt het bij het behouden van een gezonde stoelgang. Het verhoogt de frequentie van de stoelgang en helpt bij constipatie. Het gelerende effect is ook nuttig bij diarree.

Verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed

De stroperige gel die zich in het lichaam vormt wanneer het in contact komt met water absorbeert een deel van het vet en elimineert het. Tijdens de spijsvertering vermindert de pectine van de appel de opname van vetten door het lichaam en de opname ervan in de bloedsomloop. Een deel van het vet wordt dan op natuurlijke wijze geëlimineerd en er is geen verdere ophoping van vet in het lichaam.

Dit vermindert de opname van cholesterol door de darmen, waardoor het slechte cholesterolgehalte daalt en het risico op hart- en vaatziekten afneemt. Het is daarom goed voor de gezondheid van het hart.

Reguleren bloedsuikerspiegel

In de darm vangt appelpectine een deel van de suikers op die tijdens een maaltijd worden geconsumeerd. Op die manier vermindert het de absorptie van suikers en matigt het hun assimilatie, waardoor hun doorgang door het lichaam en in de bloedbaan wordt beperkt.

Suikers die niet zijn opgenomen, kunnen niet door het lichaam worden opgeslagen, dus worden ze via de darmen afgevoerd. Appelpectine vertraagt niet alleen de opname van glucose, maar ook de stijging van de bloedsuikerspiegel. Daardoor stabiliseert het de bloedsuikerspiegel.

Deux pommes vertes
Naast andere voordelen is appelpectine goed voor onze gezondheid, omdat het de darmtransit bevordert.

De voordelen van appelpectine als onderdeel van een dieet

Appelpectine is een nuttige vezel voor lijners. De consumptie van deze vezel is interessant voor mensen die hun figuur willen behouden of willen afvallen. Appelpectine is daarom een bondgenoot voor afslankers die op hun gewicht letten of een dieet volgen.

Natuurlijke eetlustremmer

Appelpectine kan je helpen afvallen door als natuurlijke eetlustremmer te werken. Het kan je helpen afslanken als je in een appel bijt of hem eet als voedingssupplement. Bij inname zwelt de appel op tijdens de spijsvertering en neemt het volume toe, waardoor de voedselbolus toeneemt en de maag gevuld wordt. Dit veroorzaakt onmiddellijk een verzadigd gevoel en vermindert het hongergevoel.

Dit eetlustremmende effect helpt de eetlust en het hongergevoel te verminderen. Appelpectine heeft dus een verzadigend effect dat nuttig is voor je figuur. Het is belangrijk om veel water te drinken (een groot glas) bij het consumeren van appelpectine om het verzadigende effect te vergroten.

Jam invriezen

Appelpectine is een natuurlijk geleermiddel. Het wordt niet alleen gebruikt in jam, maar ook in gelei. Het helpt deze verschillende bereidingen te verdikken en te geleren. Dankzij de gelerende eigenschappen van appelpectine zijn confituren heerlijk romig.

Vet- en suikervanger

Sommige vetten en suikers die we tijdens de maaltijd consumeren, worden gevangen door appelpectine, die de vorm aanneemt van een viskeuze gel. Hierdoor absorbeert het een deel van de vetten en suikers. Deze stoffen worden zo gevangen en kunnen niet worden opgenomen of opgeslagen door het lichaam, maar worden afgevoerd via de darmen.

Kortom, appelpectine vangt vetten en suikers en elimineert ze vervolgens op natuurlijke wijze, waardoor ze minder in het lichaam worden opgeslagen. Daarom is appelpectine zo nuttig als je wilt afvallen, omdat het de opslag van vetten en suikers in het lichaam beperkt.

Het voorziet het lichaam niet van vetten of suikers; integendeel, het vermindert de opname van cholesterol door de darmen en helpt problemen in verband met gewichtstoename of overgewicht te voorkomen. Door op deze manier het cholesterolgehalte te verlagen, kan pectine bijdragen aan gewichtsverlies.

pomme rouge
Appelpectine vangt sommige vetten en suikers op en elimineert ze.

Hoe kan pectine gebruikt worden als onderdeel van een dieet?

Als appelpectine niet natuurlijk is, moet het op de juiste manier worden gebruikt. Om dit te doen, is het belangrijk om de dosis, dosering, frequentie, timing en duur van inname te volgen.

Dosering

Pectine is verkrijgbaar in verschillende vormen, en voor elke vorm is het nodig om de dosering en de frequentie van inname in acht te nemen. De dosering kan per vorm verschillen. Als algemene regel geldt dat appelpectine niet meer dan drie keer per dag mag worden ingenomen, ongeacht het soort verpakking. Wat betreft de dagelijkse dosis is het belangrijk om de bijsluiter te raadplegen om overdosering te voorkomen. Het aantal capsules of de hoeveelheid poeder die per dag moet worden ingenomen, moet worden gerespecteerd.

Wanneer moet appelpectine worden ingenomen?

Appelpectine moet voor de maaltijd worden ingenomen. Het geschikte tijdstip is ongeveer 30 minuten tot een uur voor de maaltijd. Dit interval wordt aanbevolen om appelpectine de kans te geven zijn absorberend vermogen in te zetten om de suikers en vetten op te vangen die tijdens de maaltijd worden ingenomen. Inname voor de maaltijd heeft een eetlustremmend effect, waardoor je snel een vol gevoel krijgt en je eetlust wordt onderdrukt.

Hoe lang moet appelpectine worden gebruikt?

Appelpectine mag niet te lang worden gebruikt. Chronisch gebruik kan leiden tot voedingstekorten, omdat pectine schadelijke effecten kan hebben door mineralen en vitaminen in het lichaam op te nemen. Daarom wordt aangeraden om het alleen voor korte periodes te gebruiken.

Welke soorten verpakkingen zijn er voor appelpectine?

Pectine is van nature aanwezig in appels. Maar het is ook verkrijgbaar in verschillende vormen.

Poeder

Appelpectine wordt verkocht als poeder. In deze vorm moet het verdund worden in water.

Capsules

Appelpectine is verkrijgbaar in capsulevorm. Capsules moeten met water worden ingenomen.

Korrels

Appelpectine is verkrijgbaar in korrelvorm. Deze korrels moeten worden doorgeslikt met een groot glas water.

Kauwgom

Appelpectine is ook verpakt in kauwgom. Deze kauwgom komt in de vorm van een kauwbaar vierkantje.

granulés
Je kunt appelpectine kopen in de vorm van korrels, kauwgom, capsules of poeder.

Waar kan ik appelpectine kopen?

Appelpectine kan op verschillende plaatsen in de handel worden gekocht. Dit zijn onder andere apotheken, kruidenierswinkels, biologische winkels, supermarkten en online verkoopsites en platforms.