Obesitas, een voedingsziekte

[Artikel bijgewerkt op 11/09/2023]

Obesitas is nu wereldwijd een grote gezondheidscrisis. Verschillende factoren beïnvloeden het gewicht van een individu, waaronder genetica, overtollige calorieën en gebrek aan lichaamsbeweging. Dit artikel legt de 3 belangrijkste oorzaken van obesitas uit en hoe je ze kunt overwinnen.

Voordat je verder leest

Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik heb een passie voor voeding en gezondheid.

De artikelen die je op mijn site vindt, zijn het resultaat van diepgaand onderzoek dat ik graag met je wil delen. Ik wil echter benadrukken dat ik geen gezondheidsdeskundige ben en dat mijn advies in geen geval dat van een gekwalificeerde arts mag vervangen. Ik ben er om je te begeleiden, maar het is belangrijk dat je een professional raadpleegt voor specifieke vragen of medische problemen. Jouw welzijn is belangrijk. Zorg er dus voor dat je de juiste deskundigen raadpleegt en zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

De oorzaken van obesitas zijn divers en verschillen van individu tot individu. In principe is obesitas het directe gevolg van overmatige calorie-inname. Het lichaam slaat overtollige calorieën op in de vorm van vet. Na verloop van tijd stapelen deze reserves zich op en neemt het gewicht van de persoon toe. Maar ook andere factoren kunnen het gewicht van een persoon beïnvloeden.

Wat zijn de belangrijkste factoren die het risico op obesitas verhogen?

  • Erfelijke factoren

Hoewel het waar is dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt bij het verhogen van het risico op obesitas bij bepaalde personen, spelen ook andere factoren een rol, met name slechte voeding en een min of meer zittende levensstijl(bron).

  • Slechte voeding

Het typische westerse dieet is rijk aan geraffineerde granen, rood vlees, suiker, ongezonde vetten en suikerhoudende dranken. Dit alles draagt bij aan een verhoogd risico op obesitas. Ik raad je aan om mijn artikel over frambozenketonen te lezen!

  • Gebrek aan lichaamsbeweging

In combinatie met een ongezond dieet bevordert het gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging, zoals hardlopen, wandelen, fietsen en andere inspannende lichamelijke activiteiten, een snelle gewichtstoename. De onbalans tussen de verbruikte en verbrande calorieën op een dag leidt uiteindelijk tot obesitas.

Réduire les quantités qu'on mange

Hoe kunnen we obesitas bestrijden?

  • Gezien de factoren die het risico op zwaarlijvigheid verhogen, is het gemakkelijk om het juiste gedrag af te leiden om een einde te maken aan deze plaag.
  • Let op je voeding: dit houdt in dat je gezond en evenwichtig eet. Bepaalde voedingsmiddelen moeten voorrang krijgen in je maaltijden, terwijl andere moeten worden vermeden.
  • Beweeg regelmatig: afhankelijk van je dagelijkse calorie-inname, moet je regelmatig bewegen om het teveel aan calorieën in je dieet te verminderen. Maar als je gezond wilt blijven, is het altijd een goed idee om regelmatig wat aan lichaamsbeweging te doen.
  • Verander je levensstijl: stress kan leiden tot gewichtstoename. Mensen met stress hebben de neiging om te veel te eten en grijpen dan naar calorierijk comfortvoedsel.
  • Soms zijn alle inspanningen om het gewicht te verminderen tevergeefs. In dat geval wordt een medische behandeling aanbevolen. Xenical is een pil tegen zwaarlijvigheid. Het voorkomt dat ongeveer een derde van het geconsumeerde vet wordt opgenomen, waardoor je lichaamsgewicht na verloop van tijd afneemt. Er moeten echter voorzorgsmaatregelen worden genomen voor een optimale werking; klik hier voor meer informatie over deze eetlustremmende pil.